Terroroffer får ingen nåd – regeringen säger nej

Publicerad 9 juli 2019 kl 19.50

Inrikes. Löfvenregeringen tänker inte ge nåd till den ukrainska kvinna som förlorade sitt ben i terrordådet i Stockholm 2017. Det beskedet ger justitieministern, enligt Expressen. Kvinnan och hennes dotter tvingas nu lämna landet inom en månad.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 7 april 2017 som den islamistiske terroristen Rakhmat Akilov körde ihjäl flera människor på Drottninggatan i Stockholm.

Akilov befann sig i Sverige illegalt och skulle egentligen ha utvisats ur landet. Men på grund av Sveriges slappa hantering av illegala invandrare kunde han ändå stanna i landet.

Därmed kunde han också utföra sitt brutala terrordåd, som bland annat dödade 11-åriga Ebba Åkerlund.

Ett annat offer är Iryna, 39, från Ukraina, som förlorade sitt ben i terrorattacken. Hon gavs tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna mot Akilov. Men nu tänker svenska myndigheter utvisa henne, något som skapat mycket starka reaktioner i sociala medier.

Såväl Migrationsverket som migrationsdomstolar har gett henne kalla handen. Därmed måste även hennes 14-åriga dotter lämna Sverige.

Det finns dock en sista utväg, att regeringen ger henne nåd. Men det tänker den inte göra.

– Det är inget som regeringen överväger, säger justitieminister Morgan Johansson (S) genom sin pressekreterare till Expressen.

Iryna och hennes dotter måste nu lämna Sverige inom en månad. Kvinnans advokat Henrik Hoffman menar dock att detta inte ska ses som ett slutgiltigt besked, då regeringen inte ens fått in några formella handlingar. Hoffman tycker att Sverige är moraliskt skyldigt att låta henne stanna, på grund av vad man utsatt henne för. Dessutom har Sverige bättre möjligheter att hjälpa henne medicinskt. Förutom att hon tvingats amputera sitt ben till följd av sjuklöverns invandringspolitik, lider hon också av posttraumatiskt symtom och depression. Stefan Löfven ska ha besökt henne på sjukhuset efter terrorattacken och sagt att allt kommer bli ok, men så verkar det alltså inte bli.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0