Maktstriden i SD

SD-ledningen sparkar sin högste tjänsteman

Publicerad 13 april 2015 kl 18.13

Inrikes. Striden inom SD trappas upp. Idag fick två anställda på SD:s partiets riksdagskansli sparken – bland annat partiets högste tjänsteman. Orsaken påstås vara de senaste tidens läckor till medier, rapporterar Aftonbladet. Samtidigt uppger tjänstemän att Mattias Karlssons "gränslösa" kontrollbehov skapar en ohållbar arbetssituation.

Gilla artikeln på Facebook

SD:s presschef Henrik Vinge uppger att partiledningen inte längre har förtroende för de två tjänstemännen, varav den ene är operative chefen Martin Karlsson – den högst uppsatta tjänstemannen i partiet.

 – Skälet är att förtroende saknas och detta är bland annat en följd av den senaste tidens läckor till media. Under tiden vi tittar närmare på detta har personerna inte längre tillgång till arbetsplatsen, säger han till Aftonbladet.

Enligt Dagens Nyheter stormade SD:s partisekreterare Richard Jomshof, omgiven av Säpovakter, under dagen in på Martin Karlssons kontor och beslagtog hans dator. 

Den andra tjänstemannen som har stängts av är enligt uppgift Jessica Ohlson, som är förbundssekreterare i SDU:

Så sent som igår rapporterade Dagens Nyheter att Bengt Malmberg, som var säkerhetschef på SD:s kansli, sade upp sig i vredesmod. I ett mejl förklarade Malmberg att bakgrunden var att han hade blivit "nerpissad" av partiets verkställande utskott, som i praktiken kontrolleras av kontroversielle Mattias Karlsson.

Dagens Nyheter avslöjade nyligen att VU hade kört över den operative chefen Martin Karlsson och gett Karlssons ex-fru en lukrativ anställning i partiet – ett beteende som skapade kraftiga protester bland tjänstemännen. SD-toppen svarade med att minska tjänstemännens inflytande över partiet, vilket var en bidragande orsak till att Bengt Malmberg valde att säga upp sig.

Andra anonyma tjänstemän vittnar om att den allt mer maktfullkomlige Mattias Karlssons beteende har skapat en ohållbar arbetssituation.

– Hans kontrollbehov känner inga gränser, sade en källa till Dagens Nyheter som ville vara anonym av rädsla att bli av med sin anställning.

Artikeln har uppdaterats.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0