Enligt SvD.se, som hänvisar till amerikansk press, ska vapenbolaget Raytheon ligga bakom flera utbetalningar till den amerikanske utrikesministern.
Efter den amerikanska regeringens besked om att de nu söker stöd i kongressen för ett anfall mot Syrien noterades Raytheons aktie på årshögsta, 77 dollar mot tidigare 52, skriver SvD.se.
Att lämna direkt stöd till politiska kampanjer är ett vanligt sätt att köpa sig politiskt inflytande och fullt lagligt i länder som Sverige och USA. I andra länder, som exempelvis Ungern, är möjligheten att ge stöd till politiker kraftigt begränsad och stora bidrag klassas som korruption. Enligt EU-kommissionens uppfattning strider dock sådana begränsningar mot EU-regler. Ungern har därför nyligen tvingats avskaffa begränsningarna såvitt gäller val till EU-parlamentet.
Till skillnad från USA har Sverige ingen lag som tvingar politiker att offentligt redovisa vem de får pengar av, vilket Sverige regelbundet kritiseras för av bland annat EU, FN, OECD och OSSE. Många misstänker dock att banker och skattefinansierade välfärdsbolag toppar listan över svenska politikers bidragsgivare.
I USA var statligt understödda banker som Goldman & Sachs bland de största bidragsgivarna till Barack Obamas kampanj, men även vapenindustrin visade stor generositet under valkampanjen.