Trump: Fler vita än svarta dödas av polisen

Publicerad 15 juli 2020 kl 11.56

Utrikes. Donald Trump konstaterar i en intervju med CBS News att fler vita människor än svarta dör i samband med polisingripanden i USA. Statistiken ger honom rätt.

Gilla artikeln på Facebook

Den kvinnliga journalisten frågar Trump varför "afroamerikaner fortfarande dör" i kontakt med polisen i USA.

– Det gör vita människor också. Vilken förfärlig fråga att ställa. Det gör vita också. Fler vita för övrigt, svarar presidenten.

CBS News beskriver Trumps kommentar som "kontroversiell" – men tillgänglig statistik ger honom rätt. Betydligt fler vita än svarta skjuts till döds i samband med polisingripanden.

Svarta är en mindre andel av befolkningen, men är samtidigt extremt mycket mer vålds- och brottsbenägna. De är bland annat cirka 8 gånger mer benägna att mörda än USA:s befolkning i dess helhet, enligt FBI:s siffror för 2018.

I genomsnitt dödas 3 av 10.000 svarta i samband med polisingripanden för våldsbrott i USA, jämfört med 4 av 10.000 vita.

Det uppmärksammas även att Trump använder sig av begreppet "vita människor" fem gånger i rad i intervjun. Det är annars ett begrepp som i princip enbart används i negativa sammanhang i USA och medierna beskyller dagligen folkgruppen för att vara ansvarig för otaliga samhällsproblem.

I intervjun försvarar Donald Trump också användandet av sydstatsflaggan, som anklagas för att vara en "rasistisk" symbol.

– Folk älskar den, jag vet många som gillar sydstatsflaggan och de har ingen tanke på slaveriet. Det handlar om yttrandefrihet, säger han.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0