Trump: Fler vita än svarta dödas av polisen

Publicerad 15 juli 2020 kl 11.56

Utrikes. Donald Trump konstaterar i en intervju med CBS News att fler vita människor än svarta dör i samband med polisingripanden i USA. Statistiken ger honom rätt.

Gilla artikeln på Facebook

Den kvinnliga journalisten frågar Trump varför "afroamerikaner fortfarande dör" i kontakt med polisen i USA.

– Det gör vita människor också. Vilken förfärlig fråga att ställa. Det gör vita också. Fler vita för övrigt, svarar presidenten.

CBS News beskriver Trumps kommentar som "kontroversiell" – men tillgänglig statistik ger honom rätt. Betydligt fler vita än svarta skjuts till döds i samband med polisingripanden.

Svarta är en mindre andel av befolkningen, men är samtidigt extremt mycket mer vålds- och brottsbenägna. De är bland annat cirka 8 gånger mer benägna att mörda än USA:s befolkning i dess helhet, enligt FBI:s siffror för 2018.

I genomsnitt dödas 3 av 10.000 svarta i samband med polisingripanden för våldsbrott i USA, jämfört med 4 av 10.000 vita.

Det uppmärksammas även att Trump använder sig av begreppet "vita människor" fem gånger i rad i intervjun. Det är annars ett begrepp som i princip enbart används i negativa sammanhang i USA och medierna beskyller dagligen folkgruppen för att vara ansvarig för otaliga samhällsproblem.

I intervjun försvarar Donald Trump också användandet av sydstatsflaggan, som anklagas för att vara en "rasistisk" symbol.

– Folk älskar den, jag vet många som gillar sydstatsflaggan och de har ingen tanke på slaveriet. Det handlar om yttrandefrihet, säger han.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0