Expressen hänger ut flera privatpersoner och lokalpolitiker idag.

Tusentals svenskar i Bonniers åsiktsregister

Publicerad 10 december 2013 kl 09.14

Inrikes.Bonnierägda Expressen har samarbetat med Researchgruppen AFA Dokumentation för att kartlägga 6 200 svenskar som läser konkurrenterna Fria Tider, Avpixlat och Exponerat. Kartläggningen tros ha utförts i huvudsak genom ett dataintrång hos Avpixlat.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Expressen har tidningen anlitat den våldsdömde AFA-veteranen Martin Fredriksson för att sköta åsiktsregistreringen. Fredriksson jobbar idag med att kartlägga invandringskritiker i ett privat underrättelse­bolag som ägs av finansmannen Robert Aschberg. Bolaget startades gemensamt av vänsterextrema Expo och AFA år 2010.

- Vi har personuppgifter på 6 200 personer som väntar på att bearbetas, säger Martin Fredriksson till Expressen.

Enligt uppgift till Fria Tider åker Robert Aschberg för närvarande hem till invandringskritiker som förekommer i registret och filmar dem med ett tv-team. I flera fall ska det röra sig om icke offentliga personer. Flera äldre människor ska ha fått påhälsning av AFA och/eller Robert Aschberg den senaste tiden.

Expressen och AFA ska i huvudsak ha spårat kommentatorerna via de e-postadresser som användarna själva har registrerat i kommentarssystemet Disqus. Enligt uppgift ska Researchgruppen AFA Dokumentation ha kommit över Avpixlats Disqus-inloggning, sannolikt genom dataintrång, vilket har gett dem tillgång till uppgifter om konton som många har använt för att kommentera såväl på Avpixlat som på Fria Tider och Exponerat.

Enligt Expressen har uppgifterna "samkörts med register och myndigheter" för att identifiera personerna bakom användarnamnen på Disqus.

Den omfattande åsiktsregistreringen strider enligt Datainspektionen inte mot svensk lag, eftersom myndigheten menar att personuppgiftslagen inte är tillämplig på journalister. Enligt myndighetens inställning, som bygger på en mycket liberal tolkning av rättsfallet NJA 2001 s. 409, äger tidningar och bloggande AFA-aktivister rätt att upprätta i princip vilka register som helst över befolkningen, eftersom de är undantagna från personuppgiftslagen.

"Undantaget är inte begränsat till journalister eller massmedier och det ställs inte heller några särskilda kvalitetskrav på verksamheten. Även en privatperson kan ha ett journalistiskt ändamål, till exempel när man bloggar", skriver myndigheten i ett ställningstagande, där man dock påminner om att själva publiceringen av uppgifterna ändå kan vara olaglig.

Expressen har, baserat på Researchgruppens uppgifter, idag hängt ut tio SD-politiker med namn och bild i ett stort uppslaget reportage.

"Ur vårt perspektiv är det faktiskt rätt ointressant att Expressen samarbetar med gamla Afa-ligister för att begå dataintrång. Utan för oss handlar det primärt om att företrädare aldrig får företräda extremism oavsett plattform", kommenterar Martin Kinnunen, som är press- och kommunikationsansvarig hos Sverigedemokraterna.

Meddelande från Fria Tider
På Fria Tider pågår sedan nästan ett år tillbaka ett arbete med att byta ut Disqus mot ett eget kommentarssystem som skyddar användarnas uppgifter även om webbservern skulle utsättas för dataintrång eller myndighetstillslag. Vi uppmanar liksom tidigare alla användare som vill vara anonyma att inte registrera någon e-postadress, eller att registrera en e-postadress som ni inte använder någon annanstans, när ni kommenterar via Disqus.

Artikeln har uppdaterats.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0 

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0