Obamas amnesti för illegaler

Obama i natt: "Jag har rätt att göra så här"

Publicerad 21 november 2014 kl 00.02

Utrikes. USA:s president Barack Obama lovade i sitt TV-sända tal till nationen klockan 02:00 inatt, svensk tid, att alla illegala invandrare som vistats i landet i minst fem år ska få stanna i landet. Samtidigt förnekar Obama att han bryter mot lagen genom att införa de nya reglerna utan kongressens godkännande.

Dela artikeln

I ett exekutivt direktiv som presidenten nu utfärdar, erbjuder han miljoner illegala invandrare i USA amnesti och uppehållstillstånd i landet. Direktivet saknar stöd hos det amerikanska folket, i representanthuset och i den nya senat som det amerikanska folket röstade fram i de allmänna valen den 4 november. Ett faktum som Obama konstaterade redan i början av sitt tal.

Obama försökte i sitt tal vinna sympatier för sin amnesti genom att berätta en snyfthistoria om en liten flicka som kom till USA illegalt. Därefter citerade den amerikanske presidenten Bibeln och talade om att USA är en nation byggd av invandrare.

Amnestin förväntas leda till mycket kraftfulla protester i USA och anklagelser mot Obama om att han förrått det amerikanska folket. Obama genomför direktivet självsvåldigt och av ideella skäl då han inte längre har något att förlora. Hans popularitetssiffror är i botten, han kan inte bli omvald i presidentvalet 2016 och årets kongressval är redan, till större delen, över.

Just nu sitter stora delar av kongressen i USA i krismöte för att försöka hitta ett sätt att stoppa den amerikanske presidentens planer. Nästa vecka firas tacksägelsehelgen, thanksgiving, i USA och kongressen skulle egentligen ha gått på långledighet idag men många har nu avbrutit sina semesterplaner.

– Presidenten kastar ut hela nationen i en kris, och vi har en skyldighet att göra vår plikt både här och i senaten, sade kongressledamoten Steve King tidigare idag – en av dem som tvingats avbryta sin semester på grund av Obamas utspel.

Barack Hussein Obama, 53, är USA:s 44:e president. Han vann enligt CNN valet den 4 november 2008 genom finansiellt stöd från den amerikanska finansjätten Goldman Sachs. Konservativa Heritage Foundation har räknat ut att amnestin för 11 miljoner illegala invandrare kommer att kosta de amerikanska skattebetalarna 6,3 tusen miljarder dollar, motsvarande 41.000 miljarder kronor, rapporterar Fox News.


Nyheter från förstasidan

I princip klart för vapenvila i Gaza

Hamas och Israel nära enighet. Sex veckors vapenvila ser ut att bli av.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.