Tydligt samband mellan socker och ohälsa

Publicerad 9 mars 2022 kl 08.46

Vetenskap. Tillsatt socker och sockersötade drycker ökar risken för bland annat fetma, typ 2-diabetes och karies. Ju mer tillsatt socker, desto större risk. Det är den slutliga bedömningen i en vetenskaplig genomgång från den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa.

Dela artikeln

Efsa har gjort en systematisk genomgång av över 30.000 publikationer som undersökt vilka effekter på hälsan som socker har. Efter att ha tagit ställning till remissynpunkter har Efsa nu fastställt sin bedömning.

Genomgången visar att det, precis som man sett tidigare, finns ett tydligt samband mellan tillsatt socker och bland annat fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck. De vetenskapligt säkraste sambanden ses för läsk.

Genomgången har gjorts efter önskemål från Sverige och de övriga nordiska länderna. Ett av önskemålen var att Efsa skulle ta fram en övre gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta innan det blir ohälsosamt.

Efsas slutsats är att risken för skadliga effekter på hälsan ökar linjärt, det vill säga ju mer tillsatt socker man äter desto mer ökar risken för ohälsa. Mot bakgrund av det bedömer Efsa att det inte går att sätta en övre gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta utan risk för negativa hälsoeffekter, utan att konsumtionen bör vara så låg som möjligt.


Nyheter från förstasidan

Varnar för överakademiserad poliskår: "Loser" om man bär uniform

Kriminalkommissariens larm i Swebbtv. "Man ska ju in och bli chef eller analytiker eller nånting bakom skrivbordet".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.