Estoniakatastrofen
En 3D-bild av Estonia och bottenområdet runt omkring. Sammanställd utifrån undersökningarna från forskningsfartyget R/V Electra af Askö.

"Urberg" tros ligga bakom hål på Estonia

Publicerad 16 november 2021 kl 13.57

Inrikes. Statens haverikommission uppger nu att mycket tyder på att de uppmärksammade hålen på Estonias skrov kan ha orsakats av uppstickande berggrund.

Gilla artikeln på Facebook

Stockholms universitet, som deltog i operationen vid Estonias vrak i somras, har nu presenterat sina slutsatser om förlisningsplatsen.

Enligt rapporten ses berggrunden sticka upp på flera platser i närheten av de nyupptäckta hålen i skrovet.

– Det är mycket som tyder på att skadorna har orsakats av den uppstickande berggrunden, men vi behöver fortsätta med fler utredningsåtgärder innan vi kan bekräfta detta, sade Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, under en presskonferens enligt SVT Nyheter.

Undersökningarna visar att Estonia ligger i en sluttning, som huvudsakligen är täckt av sediment.

– Utifrån besiktning av filmer som det estländska företaget Tuukritööde OÜ samlade in med hjälp av en undervattensrobot, bedöms dock fast berg sticka fram, mycket nära de omtalade hålen. Det finns också starka indicier på att vraket har ändrat position över tiden. Den påbörjade övertäckningen gör det ännu svårare att dra några tydliga slutsatser då de dumpade en hel del sand och grövre material i området, särskilt på södra sidan av vraket, säger Martin Jakobsson, den ansvarige forskaren från Stockholms universitet.

Även de ansvariga myndigheterna i Sverige och Estland understryker att det är för tidigt att dra några slutsatser av fynden.

– Vi har hittat sprickor, hål och bucklor över hela fartyget. Vi måste studera alla dessa skador och även inspektera bogrampen som lossnat från sina gångjärn, säger Rene Arikas, estniska haverikommissionens chef, enligt SVT.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0