Efter att först ha krävt inspektioner vill USA nu att FN:s team i Syrien avbryter arbetet och åker hem.

" />

Efter att först ha krävt inspektioner vill USA nu att FN:s team i Syrien avbryter arbetet och åker hem.

" />

Efter att först ha krävt inspektioner vill USA nu att FN:s team i Syrien avbryter arbetet och åker hem.

" />
BYTER KURS: USA:s utrikesminister John Kerry försöker nu hindra att FN undersöker förekomsten av kemiska vapen i Syrien. CC-BY-SA-3.0/Thomas True

USA försöker stoppa FN-inspektioner

Publicerad 27 augusti 2013 kl 07.16

Utrikes.Förra veckan krävde USA vid upprepade tillfällen att Syrien skulle ge FN tillstånd att undersöka de kemangrepp som påstås ha ägt rum nära Damaskus. Men när FN:s team igår påbörjade utredningsarbetet uppmanade USA plötsligt FN att avbryta undersökningarna och lämna Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Svensken Åke Sellströms undersökningsteam stötte snabbt på svårigheter när det inledde sitt arbete under måndagen. Teamets avfärd från dess hotell i en regeringskontrollerad del av Damaskus fördröjdes redan på morgonen när området utsattes för beskjutning med granatkastare.

När teamet senare på dagen lämnade regeringskontrollerat område och färdades in i en så kallad ”buffertzon” där vare sig rebeller eller styrkor från den syriska armén förväntas uppehålla sig, besköts den första bilen i konvojen upprepade gånger av prickskyttar. Fordonet träffades, men ingen kom till skada.

Efter att ha återvänt till en vägspärr bemannad av soldater ur den syriska armén, bytte teamet ut det skadade fordonet och gjorde ett nytt försök att ta sig fram till området som skulle undersökas. Under eftermiddagen nådde de Moadhamiya, som är en av de förorter till Damaskus som uppges ha angripits. Enligt ett uttalande från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte undersökningsteamet två sjukhus, intervjuade vittnen och läkare, samt tog prover.

Under måndagen mottog Ban Ki-moon ett meddelande från USA som uppmanade honom att dra tillbaka FN-teamet från Syrien, skriver Wall Street Journal. Skälet uppgavs vara att USA ansåg att det var för riskabelt för teamet att uppehålla sig i Syrien och att undersökningarna i vilket fall var meningslösa. Beskedet kom efter att USA vid upprepade tillfällen förra veckan krävt att den syriska regeringen ska tillåta de FN-inspektioner som nu pågår. Ban Ki-moon har instruerat teamet att fortsätta undersökningsarbetet.

I ett tal igår kväll sade USA:s utrikesminister John Kerry att det var klarlagt att angrepp med kemiska stridsmedel har ägt rum och anklagade den syriska regeringen för att ha beordrat angreppen.

”Den som hävdar att ett angrepp av den här enorma omfattningen skulle kunna iscensättas eller fabriceras är i behov av att rannsaka sitt samvete och sin moraliska kompass. Vad vi ser framför oss är verkligt, och det är övertygande”, sade Kerry.

Kerry menade att de filmer som publicerats på YouTube och påstås visa offer för kemiska stridsmedel utgör trovärdig bevisning för att kemangrepp ägt rum. Flera experter på kemisk krigföring har emellertid uttryckt tvivel på att människorna i filmerna har utsatts för kemstridsmedel.

Kerry hänvisade också till vad han kallade ”förstahandsuppgifter från människorättsorganisationer på platsen, som Läkare utan gränser och Syria Human Rights Commission”, som påstods styrka att kemangrepp ägt rum.

Läkare utan gränser skrev i lördags i ett pressmeddelande att tre sjukhus i Damaskusområdet som stöds av organisationen har rapporterat att de i onsdags tog emot 3 600 patienter med ”neurotoxiska symptom”, samt att 355 av dessa avlidit. Av pressmeddelandet framgår emellertid att Läkare utan gränser inte har någon egen personal på något av de tre sjukhusen.

I en intervju i maj i år uppgav chefen för Läkare utan gränser i Kanada, Stephen Cornish, att alla sjukhus som Läkare utan gränser stöder i Syrien ligger i rebellkontrollerade områden. Sjukhusen ägnar sig enligt Cornish framförallt åt att vårda sårade rebellsoldater.

Vad Kerry syftade på när han hänvisade till förstahandsuppgifter från "Syria Human Rights Commission" är oklart. Några uppgifter om de påstådda kemangreppen från en organisation med det namnet tycks inte ha förekommit i media.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Svensk knarksektor tio gånger större än trott

Svenskt BNP större än väntat. Siffrorna för knarksektorn tros ha redovisats i underkant.0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Ny månbas första steg mot resor till mars

Resan till mars tar tre år.. Månbasen Gateway är nu första steget mot människor på mars.0 

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus