Nord Stream-sabotaget

USA-källor: "Ukrainavänlig grupp" bakom sprängningen av Nord Stream

Publicerad 7 mars 2023 kl 18.09

Utrikes. USA anklagas för att ha legat bakom sprängningarna av Nord Stream i Östersjön. Nu pekar amerikanska underrättelsekällor i samarbete med New York Times istället ut en "Ukrainavänlig grupp" för dådet.

Dela artikeln

De anonyma källorna uppger att sabotaget mest sannolikt utfördes av ukrainska eller ryska medborgare, eller en kombination av båda.

Den mystiska gruppen ska dock lägligt nog inte gå att direkt knyta till den ukrainska eller någon annan regering, enligt New York Times.

Inte heller uppger sig källorna veta något mer om de ansvariga förutom att de var motståndare till den ryske presidenten Vladimir Putin.

Hur sabotörerna skulle ha lyckas genomföra den avancerade aktionen utan hjälp av statliga aktörer framgår inte heller.

Vad New York Times har för belägg för uppgifterna, om några, är även det oklart. Men underrättelsekällorna uppges bedyra att den amerikanska regeringen inte hade någonting med sprängningarna att göra.

Den legendariska grävande journalisten Seymour Hersh publicerade för en månad sedan ett reportage där den amerikanska regeringen, i samarbete med den norska, pekades ut som skyldiga. Vita huset har dock häftigt tillbakavisat anklagelserna. Även Ukrainas regering har förnekat att de var inblandade i sabotaget.


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.