Inbördeskriget i Syrien och Irak
Iran är plötsligt en tänkbar samarbetspartner för USA.

USA kan tänka sig samarbeta med Iran

Publicerad 16 september 2014 kl 11.28

Utrikes. USA meddelar nu att man inte är helt främmande för tanken på ett militärt samarbete med Iran om kriget mot den Islamiska staten (IS).

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanske utrikesministern John Kerry sade inför en grupp journalister igår att det var uteslutet med ett militärt samarbete med Iran, men tillade sedan, något kryptiskt;

– Det betyder inte att vi är emot tanken på en kommunikation för att reda ut om de vill vara med, eller under vilka omständigheter, eller om det finns möjlighet till en förändring.

Kerry försöker just nu samla en allians mot IS, en militant muslimsk rebellgrupp som i början av året gjorde myteri och bröt sig ur den rebellallians som slåss mot Syriens president Bashar al-Assad. Istället försöker IS nu att med blodiga metoder upprätta ett muslimskt kalifat och har i kampen för detta kalifat begått en lång rad brott mot folkrätten där de – bland annat – massvåldtagit icke-muslimska kvinnor och spridit videoklipp på internet som skildrar hur västerländska hjälparbetare mördas.

Irak och Frankrike, som slutit upp i den USA-ledda alliansen, är båda positivt inställda till ett samarbete med Iran. Saudiarabien motsätter sig däremot att Iran släpps in i förhandlingarna.

Syrien har tidigare visat intresse för att tillsammans med USA slåss mot IS, men har bryskt avvisats. Den amerikanske presidenten har upprepade gånger uttalat sig om att han önskar störta Assad från makten och det var efter att EU och USA börjat stödja de syriska rebellerna med vapen och pengar som IS uppstod.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Här drabbas tjuven av "omedelbar karma"

Komiska videon.. Offret filmar hela förloppet – och ger fastkörda tjuven goda råd.0 Plus

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0