Inbördeskriget i Syrien och Irak
Iran är plötsligt en tänkbar samarbetspartner för USA.

USA kan tänka sig samarbeta med Iran

Publicerad 16 september 2014 kl 11.28

Utrikes. USA meddelar nu att man inte är helt främmande för tanken på ett militärt samarbete med Iran om kriget mot den Islamiska staten (IS).

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanske utrikesministern John Kerry sade inför en grupp journalister igår att det var uteslutet med ett militärt samarbete med Iran, men tillade sedan, något kryptiskt;

– Det betyder inte att vi är emot tanken på en kommunikation för att reda ut om de vill vara med, eller under vilka omständigheter, eller om det finns möjlighet till en förändring.

Kerry försöker just nu samla en allians mot IS, en militant muslimsk rebellgrupp som i början av året gjorde myteri och bröt sig ur den rebellallians som slåss mot Syriens president Bashar al-Assad. Istället försöker IS nu att med blodiga metoder upprätta ett muslimskt kalifat och har i kampen för detta kalifat begått en lång rad brott mot folkrätten där de – bland annat – massvåldtagit icke-muslimska kvinnor och spridit videoklipp på internet som skildrar hur västerländska hjälparbetare mördas.

Irak och Frankrike, som slutit upp i den USA-ledda alliansen, är båda positivt inställda till ett samarbete med Iran. Saudiarabien motsätter sig däremot att Iran släpps in i förhandlingarna.

Syrien har tidigare visat intresse för att tillsammans med USA slåss mot IS, men har bryskt avvisats. Den amerikanske presidenten har upprepade gånger uttalat sig om att han önskar störta Assad från makten och det var efter att EU och USA börjat stödja de syriska rebellerna med vapen och pengar som IS uppstod.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0