Asylkaoset

USA-politiker: Sverige står inför "ekonomiskt, socialt och politiskt kaos"

Publicerad 29 september 2016 kl 12.06
Av Mattias Albinsson

Politik. De båda amerikanska republikanska toppolitikerna Tom Cotton och Mike Pompeo varnar i en debatt­artikel i The Wall Street Journal för att göra om samma misstag som Sverige när det gäller invandrings­politiken.

Gilla artikeln på Facebook

Cotton är sedan förra året en av USA:s 100 senatorer, dessförinnan var han ledamot i represent­anthuset där hans kollega Pompeo sitter sedan 2011.

Nyligen gjorde båda två studie­besök i Sverige och Norge för att lära sig av de båda ländernas invandrings­politik. "Sverige har tagit emot 280.000 invandrare" sedan 2013, skriver de båda tillsynes chockade kongress­ledamöterna.

"Dessa invandrare är oproportionerligt fattiga, unga, män, outbildade, konservativa muslimer och har i praktiken inga svenskkunskaper", fortsätter de och konstaterar att många av dem är "ekonomiska migranter som helt enkelt lämnar fattigare länder".

Cotton och Pompeo slår fast att medan de svenska politikerna struntade i folkviljan och öppnade gränserna för fler asyl­invandrare från tredje världen gjorde de norska politikerna tvärtom. Där skärptes gränskontrollerna, invandrar­bidragen sänktes och väntetiden för asyl förlängdes.

"Norge till och med annonserade i andra länder och varnade invandrare som inte flyr från krig eller förföljelser att de kommer deporteras", skriver duon.

De båda toppolitikerna tar även upp den svenska så kallade "åsikts­korridoren" och berättar om hur svenska invandrings­kritiker tystas i den svenska debatten och att de som opponerar sig mot regeringens politik anklagas för främlings­fientlighet och rasism.

Cotton och Pompeo drar paralleller till USA och det amerikanska valet och konstaterar att det framför­allt är Donald Trumps motstånd mot stor invandring och förslag om amnestier för illegala invandrare som gjort honom så populär. De jämför det med Norge, där politikerna lyssnat på folkets oro, till skillnad mot Sverige där man försökt tysta folk.

"Norska ledare lyssnade på liknande oro och deras land är tryggt och stabilt. Svenska ledare gjorde inte det och deras land står inför ekonomiskt, socialt och politiskt kaos", konstaterar de båda republikanska politikerna.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0