Uppsala universitets likavillkorsspecialist Hooshang Bazrafshan har hamnat i blåsväder.

Utredde lektor som sa "neger" – sa sedan själv "hora" i radio

Publicerad 1 mars 2020 kl 15.01

Inrikes. Academic Rights Watch, ARW, har anmält Uppsala universitets "likavillkorsspecialist" Hooshang Bazrafshan för diskriminering. Detta sedan Bazrafshan använt sig av ordet "hora" när han i radio skulle förklara varför det är absolut förbjudet för vita människor att uttala ordet "neger".

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges Radios Studio Ett tog tidigare i veckan upp fallet med Inga-Lill Aronsson, lektor i musei- och kulturarvsvetenskap, som utreddes av Uppsala universitet för att ha använt sig av ordet "neger" under en föreläsning.

– Låt oss ta det kontroversiella ordet neger, sade Aronsson under föreläsningen för att exemplifiera ett resonemang kring sökningar i katalogsystem.

Fyra av studenterna på masterprogrammet i ABM (arkiv, bibliotek och museer) blev så kränkta att de anmälde lektorn till institutionen. Enligt studenterna fick inte Inga-Lill Aronsson uttala ordet neger eftersom hon "varken är svart eller rasifierad". En utredning inleddes och Inga-Lill Aronsson kallades upp till ett möte för att tillrättavisas.

I Studio Ett intervjuades "likavillkorsspecialisten" Hooshang Bazrafshan vid Uppsala universitets HR-avdelning, som deltog på mötet. Han förklarade att vita människor inte får uttala ordet neger, även om de först utfärdar en förvarning, en så kallad "trigger warning".

Vidare uppgav Bazrafshan att det räcker att någon potentiellt blir kränkt och att det inte ens krävs att någon i publiken är svart eller haft släktingar som varit slavar.

Men specialisten uttalade sedan själv ett så kallat fult ord.

– Ha sunt förnuft, alltså, jag tror alla vet liksom… är det okej, förlåt nu, nu, känner mig tvungen att säga hora till exempel. Hur lämpligt det är? Hur nödvändig det är? sade Bazrafshan i radioprogrammet.

ARW har nu svarat med att anmäla Hooshang Bazrafshan till Uppsala universitet för diskriminering.

"Det faktum att Bazrafshan ger en trigger warning innan uttalandet av h-ordet sker kan, som han själv framhåller i samband med n-ordet, knappast ses som en förmildrande omständighet. Vidare finns det ingen anledning att tro att Bazrafshan själv är eller har varit sexarbetare, eller har släktingar som är eller har varit det, och därför skulle ha tillskansat sig särskild rätt att uttala h-ordet. Hela ordet saknar slutligen relevans i sammanhanget, utan Bazrafshan kunde istället ha sagt ”h-ordet” eller hänvisat till ”förklenande ord om kvinnliga sexarbetare", skriver organisationen på sin hemsida.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0