Coronavaccin
SVÅRT: B-celler som påverkats av Astra Zenecas vaccin frigör antikroppar som ska angripa virusceller. Men nu pekar en ny studie på att befintliga vaccin inte fungerar när viruset muterar.

Vaccin biter inte på sydafrikansk corona

Publicerad 18 mars 2021 kl 10.34

Inrikes. Fem av de tio mutationer som finns av coronaviruset är "mycket resistenta" mot Moderna och Pfizers vaccin, även efter att patienten har fått båda vaccindoserna. Det visar en ny studie.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna tog blodprov på 99 personer som fått en eller två doser av varje vaccin, och testade deras vaccin-introducerade antikroppar mot artificiella virus som tagits fram för att imitera tio globalt förekommande varianter av corona.

Fem av de tio varianterna var "mycket resistenta mot neutralisering" även hos patienter som fått båda doserna av vaccinerna.

Det handlar bland annat om virusmutationerna K417N/T, E484K, och N501Y, där den ena utgör så kallad sydafrikansk corona, och två andra sprids snabbt i Brasilien.

Forskarna uppger dock att det ändå kan finnas fördelar med att ta vaccinet, eftersom det förbereder antikroppar som kan göra att covid 19-sjukdomen blir mindre allvarlig, rapporterar TRT World.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.