Migrationsöverdomstolen ger nu våldtäktsmannen rätt att arbeta och bo i Sverige, trots att han mister sin flyktingstatus.

Våldtäktsman blir av med flyktingstatus – får stanna ändå

Publicerad 22 juni 2021 kl 13.38

Lag & Rätt. En våldtäktsman från Syrien blir av med sin flyktingstatus i Sverige enligt en ny dom. Men samtidigt som domstolen drar in hans flyktingstatus beviljar de honom uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige eftersom han riskerar att behöva göra lumpen i hemlandet.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen kom till Sverige 2016 och precis som många andra män från arabvärlden valde han ganska snabbt att begå en våldtäkt i Sverige.

För våldtäkten, som skedde under knivhot, dömdes han till 2 år och 8 månaders fängelse samt utvisning. Mannen överklagade utvisningen hela vägen till Migrationsöverdomstolen som nu har beslutat att återkalla hans flyktingstatus men låta honom stanna i Sverige ändå, på ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Mannen ska därmed inte utvisas efter fängelsestraffet, vilket Bulletin felaktigt rapporterade på tisdagen.

Enligt domstolen har mannen visserligen begått ett sådant "grovt brott" som enligt Genevekonventionen ger Sverige rätt att utvisa honom trots att han riskerar förföljelse i hemlandet. Men i den vägledande domen slår domstolen samtidigt fast att det finns "hinder" mot att utvisa honom, eftersom han anses ha behov av skydd "med anledning av att han kan komma att inkallas till militärtjänstgöring i den syriska armén".

Trots att han förlorat sin flyktingstatus beviljas han därför uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige för att slippa göra lumpen i Syrien. Uppehållstillståndet är "tillfälligt" och utvisningsbeslutet upphävs inte, men i praktiken är uppehållstillståndet permanent eftersom risken för dålig behandling i Syrien måste ha upphört för att utvisningen ska kunna verkställas.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0