Migrationsöverdomstolen ger nu våldtäktsmannen rätt att arbeta och bo i Sverige, trots att han mister sin flyktingstatus.

Våldtäktsman blir av med flyktingstatus – får stanna ändå

Publicerad 22 juni 2021 kl 13.38

Lag & Rätt. En våldtäktsman från Syrien blir av med sin flyktingstatus i Sverige enligt en ny dom. Men samtidigt som domstolen drar in hans flyktingstatus beviljar de honom uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige eftersom han riskerar att behöva göra lumpen i hemlandet.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen kom till Sverige 2016 och precis som många andra män från arabvärlden valde han ganska snabbt att begå en våldtäkt i Sverige.

För våldtäkten, som skedde under knivhot, dömdes han till 2 år och 8 månaders fängelse samt utvisning. Mannen överklagade utvisningen hela vägen till Migrationsöverdomstolen som nu har beslutat att återkalla hans flyktingstatus men låta honom stanna i Sverige ändå, på ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Mannen ska därmed inte utvisas efter fängelsestraffet, vilket Bulletin felaktigt rapporterade på tisdagen.

Enligt domstolen har mannen visserligen begått ett sådant "grovt brott" som enligt Genevekonventionen ger Sverige rätt att utvisa honom trots att han riskerar förföljelse i hemlandet. Men i den vägledande domen slår domstolen samtidigt fast att det finns "hinder" mot att utvisa honom, eftersom han anses ha behov av skydd "med anledning av att han kan komma att inkallas till militärtjänstgöring i den syriska armén".

Trots att han förlorat sin flyktingstatus beviljas han därför uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige för att slippa göra lumpen i Syrien. Uppehållstillståndet är "tillfälligt" och utvisningsbeslutet upphävs inte, men i praktiken är uppehållstillståndet permanent eftersom risken för dålig behandling i Syrien måste ha upphört för att utvisningen ska kunna verkställas.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0