Överfallen i Östersund
Här, vid adressen Prästgatan 59 i Östersund, överfölls ännu en kvinna i natt.

Polisen: Fel att tala om överfall i Östersund

Publicerad 13 mars 2016 kl 14.35
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Natten till idag utsattes ännu en kvinna för ett ofredande i Östersund, men polisen vänder sig emot att kalla sexattackerna mot Östersunds kvinnor för "överfall".
– Jag vänder mig emot begreppet, säger en polis till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt har nu på kort tid tretton olika övergrepp mot kvinnor anmälts i Östersund. I sju fall handlar det om ofredanden, tre händelser rubriceras som misshandel, vid ett tillfälle utsattes en kvinna för olaga hot och i ett ärende rör det sig om ett försök till gruppvåldtäkt.

I de fall där polisen gått ut med signalement på gärningsmännen beskrivs de som "utländska" att de "pratade svenska med brytning" eller att de talade "ett utländskt språk".

Kvart över ett inatt utsattes ännu en kvinna född 1987 när tre jämngamla män gav sig på henne på Prästgatan i Östersund. Männen tog tag i hennes kläder och försökte dra med sig henne. Enligt Östersundspolisens vakthavande befäl pratade männen svenska.

Men att det skulle röra sig om en våg av överfall mot kvinnor i Östersund är inte något som Börje Öhman, polisens presstalesman med anledning av händelserna, håller med om.

– Jag vänder mig emot begreppet överfall, ärendet rubriceras som ofredande, hon är definitivt inte överfallen, säger han till Fria Tider med anledning av nattens händelse.

De har börjat dra i hennes kläder och ville att hon skulle följa med någonstans?
– Det kallar inte jag överfall.

Men de har ändå velat få med sig henne med fysiskt våld? Vart ville de ha med henne, försökte de få in henne i något fordon?
– Inget fordon, nej.

Polisen vill inte gå ut med något mer signalement på de män som inatt gav sig på en kvinna i Östersund, mer än att de var "mörkt klädda".

– Ingenting som vi vill delge nu i alla fall, säger Öhman.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0