Brexit

Vänsterliberaler i chock över brexit-besked

Publicerad 24 juni 2016 kl 09.19
Av Mattias Albinsson

Politik. Politiker, journalister och mediebolag på den svenska vänsterliberala kanten är idag i chock över beskedet om att Storbritannien lämnar EU.

Gilla artikeln på Facebook

I en opinionsbildande artikel går Sveriges Television till attack mot resultatet av folkomröstningen och kallar den en "baksmälla" som, enligt den statliga mediejätten, kommer leda till kris, oro och andra hemskheter. Samtidigt kallar Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski beskedet ett "chockartat ögonblick för Europa".

Likadant låter det från socialdemokratiska Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg som på Twitter kallar folkomröstningen "den största högerpopulistiska seger Västeuropa sett på mycket länge." Tabloidens vänsterliberala konkurrent Expressen vädjar till "goda politiska krafter" och målar upp en hotfull bild om att "en av de få världsledare som nu jublar över en Brexit heter Vladimir Putin".

Även från de etablerade partierna är det sura miner idag på morgonen. EU-minister Ann Linde (S) twittrar om en "midsommar där blommorna slokar" medan Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé skriver att Brexit-beskedet "stämmer till eftertanke denna regniga midsommarafton".

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, twittrar istället om att "kommunister och fascister jublar" medan Centerpartiets partiledare Annie Lööf sammanfattar folkomröstningen med "mardrömsbesked".

De enda riksdagspartier som idag gläds över Brexit-beskedet är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som båda är kritiska till EU.

– För oss är det en självklarhet att alla nu respekterar folkomröstningens resultat, säger Jonas Sjöstedt (V) i ett uttalande.

Sjöstedt säger också att han är emot ett svenskt EU-medlemskap, men vill avvakta med att ställa krav på en svensk folkomröstning.

SD säger däremot att de inte tycker att Sverige ska vänta med en folkomröstning om att lämna EU. "Ett stort grattis till Storbritanniens folk som valde självständighet! Nu väntar vi på #swexit!", skriver partiet på sitt officiella Twitterkonto.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0