Spänningarna i Europa
SENIOR SUPPORT: Henry Kissinger, 91, ska hjälpa Barack Obama att nå ut till Vladimir Putin.

Vita huset ber Kissinger mäkla fred i Ukraina

Publicerad 1 januari 2015 kl 07.14

Utrikes. Vita huset har under hösten fått flera skarpa varningar från Richard Nixons gamle utrikesminister Henry Kissinger, som varnat för att USA:s upptrappning i Ukraina kan vara ett "dödligt misstag" för världsfreden. Nu rapporterar Bloomberg att Barack Obama har bett Kissinger att själv försöka tala med Putin.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Bloomberg är det utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov som talar med varandra när USA och Ryssland förhandlar, eftersom Barack Obama och Vladimir Putin inte alls är förtjusta i varandra. I flera samtal med Lavrov har Kerry dryftat ett erbjudande till Ryssland som skulle göra det möjligt att lätta på några av sanktionerna mot landet.

USA:s villkor är att Ryssland ansluter sig till det så kallade Minskavtalet och upphör med påstått militärt stöd till de ukrainska separatisterna. Frågan om Krim skulle man låta bero för tillfället, och en del av de ursprungliga sanktionerna som införts efter annekteringen av Krim skulle bestå.

I ett separat försök att nå den ryska regeringen har Vita huset talat med Henry Kissinger. Under sin tid i Richard Nixons regering lyckades Kissinger skapa en lång tid av avspänning mellan USA och Sovjetunionen på 1960-talet. Obama ska bland annat ha föreslagit att Kissinger ska ringa Putin direkt.

Det är oklart om Kissinger tackade ja till erbjudandet. Vare sig Vita huset eller Henry Kissinger har velat kommentera saken till Bloomberg.

Men försöken att tala med Ryssland gillas inte av alla inom den amerikanska politiska eliten. Neokonservative senatorn John McCain säger till exempel att strategin påminner om "Neville Chamberlain" och att han "tror att ryssarna klarar sig bra" trots sanktionerna.

– Vilket pris har Putin tvingats betala? Ett väldigt lågt pris, beklagar sig John McCain.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.