Ytterligare tio barn funna i grekiskt zigenarläger

Publicerad 20 oktober 2013 kl 06.07

Utrikes.I förra veckan hittade polisen en blond fyraårig flicka i ett zigenarläger i Farsala, centrala Grekland, som misstänks ha blivit kidnappad av två nu häktade romer. Idag bekräftar grekiska myndigheter att ytterligare tio barn kan ha fallit offer för människo­smugglare som opererar från lägret, skriver Mail on Sunday.

Gilla artikeln på Facebook

Den fyraåriga flickan säger sig heta Maria och pratar bara romani, även om hon verkar förstå en del grekiska, uppger källor inom hjälporganisationen The Smile Of The Child för Mail on Sunday.

– Den lilla flickan var chockad när hon först kom till oss och pratade inte över huvud taget, men nu verkar hon vara lugn och leker med de andra barnen, säger en medarbetare vid organisationen till tidningen.

Till Mail on Sunday uppger poliskällor att ytterligare tio barn har hittats i lägret som polisen misstänker är offer för internationell människosmuggling som romerna organiserar.

Uppgifterna om de ytterligare tio barnen är ännu knapphändiga och polisen är förtegen om detaljer.

Det förekommer en rad tidigare kända fall där romer har använt barn i internationella trafficking­sammanhang. Barnen används för att tigga pengar och stjäla i framförallt västerländska länder.

Små flickor och pojkar ned till tio års ålder har visat sig kunna tjäna runt 20 000 kronor i månaden vardera, när de har organiserats av internationella kriminella nätverk som styrs av "Fagin-liknande ledare", skriver Mail on Sunday.

Enligt tidningen var runt 200 barn inblandade i en internationell kriminell verksamhet i Frankrike då stora delar av inkomsterna som barnen tvingades arbeta ihop fördes tillbaka till Rumänien, där ligorna använde pengarna till att köpa fastigheter.

I en rättegång förra året dömdes en 40-årig rom från Rumänien, Remus Stoian, till fem års fängelse för att ha organiserat delar av nätverket. Den 40-årige mannen dömdes tillsammans med en kumpan för att ha "organiserat ett internationellt kriminellt nätverk som haft till syfte att ta barn till Frankrike för att begå brott", skriver Mail on Sunday.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0