Bombterrorn
Arkivbild.

1 av 100 bombdåd klarades upp

Publicerad 23 januari 2020 kl 15.26

Inrikes. Ytterst få av bombdåden som sker i Sverige klaras upp. Fallen är särskilt svår att utreda eftersom bevisen sprängs sönder, uppger DN. Förra året dömdes endast en person för ett av dåden som skedde i södra Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Under förra året inträffade 257 bombdåd i Sverige, eller "allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning", som det heter i statistiken från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Men extremt få av fallen klaras av.

– Jag kan inte ge dig en exakt siffra här och nu, men uppklarningen är väldigt låg, säger Palle Nilsson, kommenderingschef för Operation Rimfrost i region Stockholm, till Dagens Nyheter.

Enligt DN inträffade det mer än hundra bombdåd i polisregion Syd förra året. Men bara en enda person är dömd, och det för ett av dåden.

Det som gör händelserna extra svåra att utreda är att bevismaterialet sprängs sönder i explosionen. Dessutom kan gärningsmannen lämna brottsplatsen och vara långt borta innan explosionen sker.

Att använda sprängmedel kan alltså vara en genomtänkt strategi från gärningsmännens sida.

Enligt DN har dock polisen tillräcklig insikt för att förstå ungefär vilka det är som bombar landet, och det handlar om ett femtiotal kriminella nätverk. Man tror också att det är dessa personer som begår skjutningarna. Men att hitta bevis och sätta dit dem är svårt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0