Knivdådet på Utmarksskolan

13-åring frias för knivmordet på 12-årige Amir: "Har varit i en nödvärnssituation"

Publicerad 29 juli 2020 kl 15.54

Inrikes. En minderårig pojke frias från mordanklagelser efter att 12-årige "Amir" knivhuggits till döds på en skola i Göteborg under våren. Det slår Göteborgs tingsrätt fast i en så kallad bevistalan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den 30 mars i år som polis och ambulans larmas till Utmarksskolan i Göteborg. En 12-årig pojke, som i media fått namnet "Amir", har blivit knivskuren på skolgården av en 13-årig skolkamrat. Amir är bland annat knivskuren i halsen och avlider av sina skador.

Bakgrunden till knivdådet är att Amir, barn till en flyktingfamilj från Irak, ingår i en gruppering som kort innan knivdådet förnedringsrånat 13-åringen. 13-åringen har blivit slängd till marken och tvingats överlämna jacka, tröja och keps till en 16-årig syrisk pojke. Amir har tittat på och filmat rånet. I en efterföljande konfrontation hugger rånoffret därför ihjäl Amir. Alla inblandade är invandrare från Mellanöstern.

13-åringen, som sedan knivdramat på skolgården hunnit fylla 14, är för ung för att åtalas. Istället har tingsrätten hållit en så kallad bevistalan för att fastställa skuldfrågan och utreda om Amirs anhöriga har rätt till skadestånd eller ej.

Domstolen slår i sin dom fast att 13-åringen "har varit i en nödvärnssituation" när han knivhuggit Amir. Bland annat uppfattade han det som att Amir var knivbeväpnad. "Det har inte funnits någon tid för eftertanke i den situationen", står att läsa i domen. Därför ogillas även de skadeståndskrav som Amirs anhöriga framfört.

Den 16-årige syriske flyktingpojken, som begick rånet, döms samtidigt för rån till ungdomsvård. Han ska dessutom betala 15.000 kronor i skadestånd till den mordfriade 13-åringen. Rånarens mamma döms att solidariskt betala skadeståndet tillsammans med sin son.

Den mordanklagade ynglingen och hans föräldrar har efter dådet beviljats skyddade personuppgifter. "Amir" heter egentligen någonting annat.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0