21-årig islamist frias för självstudier i terrorism

Publicerad 9 juli 2020 kl 12.19

Lag & Rätt. En 21-årig man som åtalats för att ha studerat instruktioner i bland annat tillverkning och användning av sprängämnen och vapen för att begå terrorism går nu fri. Enligt rätten har åklagaren inte kunnat bevisa någon terroravsikt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mars 2019 som Säkerhetspolisen gjorde husrannsakan mot en nu 21-årig man i Västerås och grep honom.

På sin dator och telefon hade mannen bland annat sparat ner material och filmer med instruktioner om hur man tillverkar och använder sprängämnen och vapen.

21-åringen studerade också hur man dödar människor med kniv.

Han åtalades för "brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet", den så kallade rekryteringslagen.

Enligt åklagaren hade mannen tagit del av instruktionerna i avsikt att använda dem för att begå eller medverka till terrorhandlingar.

"Innehållet i publikationerna och filmerna är i huvudsak av våldsbejakande islamistisk extremistisk natur med koppling till terrororganisationen IS och det finns enligt tingsrätten flera omständigheter som talar för att mannen kan ha haft en sådan avsikt. Utredningen talar för att mannen, som har konverterat till islam, har radikaliserats. Han har visat ett intresse för och gett uttryck för att sympatisera med terrorhandlingar och på egna mobilfilmer gjort uttalanden om terrorhandlingar", skriver Västmanlands tingsrätt.

Men tingsrätten bedömer ändå att mannen inte vidtagit några steg som talar för en konkret avsikt att använda instruktionerna.

Enligt domstolen är det således inte bevisat att den tilltalade, som nekar till brott, tänkte begå några terrorhandlingar.

Tingsrätten ogillar därför åtalet.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0