I november 1996 försvann 16-åriga Malin Lindström spårlöst i Husum norr om Örnsköldsvik.
Hon påträffades död i ett skogsparti ett halvår senare. Det fanns en spermafläck på flickans byxor, men det var med den tidens teknik inte möjligt att få fram någon DNA-profil.
I juni 1998 åtalades en då 20-årig man för mordet. Han dömdes av tingsrätten till åtta års fängelse, men frikändes av hovrätten.
Ny teknik har nu gjort det möjligt att ta fram en DNA-profil ur spermafläcken. DNA-profilen har jämförts med blod från den man som frikändes från mordet. Slutsatsen är att resultatet talar extremt starkt för att sperman kommer från honom.
Med stöd av den nya bevisningen har Högsta domstolen beviljat resning till nackdel för mannen. En ny rättegång ska därför ske i hovrätten.
– När det är fråga om resning till nackdel för en person som tidigare frikänts krävs det ett mera avgörande nytt material för en resning, säger justitierådet Stefan Johansson, som var en av de fem domare som beslutade om resning, i ett uttalande.
– Det nya beviset ger inte något svar på frågorna om hur och när flickan har berövats livet. Däremot medför det att det finns ett mycket starkt stöd för en koppling mellan flickan och den person som tidigare frikänts, berättar Stefan Johansson. Det innebär att flera av de omständigheter och bevis som åberopades i hovrätten får en annan betydelse. Högsta domstolen har därför bedömt att det är sannolikt att personen skulle ha dömts för mordet om den nya bevisningen hade funnits med vid rättegången i hovrätten. Och då finns det förutsättningar att pröva målet på nytt, fortsätter han.