Flashback-registret

40.000 svenskar finns i registret – så kollar du om du är med

Publicerad 9 februari 2015 kl 22.58

Inrikes. 40.000 personer finns registrerade med mejl och personnummer i Robert Aschbergs och Martin Fredrikssons kriminal- och åsiktsregister Piscatus. Det visar ett dataintrång hos Piscatus ikväll.

Gilla artikeln på Facebook

Det är säkerhetsexperter på webbforumet Swehack som har kommit över datafiler från Piscatus databas som visar att databasen innehåller en tabell med vad som tros vara 40.000 Flashback-användare. Allt tyder nu på att Robert Aschberg har tänkt att sälja uppgifterna om Flashback-användare via tjänsten.

På sajten Pwnad.pw har en användare på Swehack skapat en tjänst för att kontrollera om man finns med i Aschberg och Researchgruppens register. När Fria Tider på måndagkvällen kontrollerade olika Flashback-registrerade e-postadresser tillsammans med icke-registrerade adresser visade resultaten att registret av allt att döma är autentiskt.

Piscatus är ett bolag som specialiserat sig på att massregistrera och säljer känsliga personuppgifter om privatpersoner till svenska journalister och mediehus. Bolaget grundades gemensamt av AFA och Expo år 2010.

Hackats förr
I september 2014 avslöjade Fria Tider att Piscatus hade hackats av okända personer. Bland annat läckte det kontroversiella bolagets kundregister i samband med det dataintrånget.

I registret finns ett 50-tal vänsterjournalister och andra vänsterprofiler registrerade, bland annat från SVT:s Uppdrag granskning, en "researcher" vid fackförbundet Kommunal och Sanna Klinghoffer, mest känd för att ha infiltrerat Sverigedemokraterna åt Sveriges radios "Kaliber".

När Fria Tider ringde upp Tomas Zirn, journalist på Computer Sweden och en av dem vars namn fanns med i registret, bekräftade han att han hade haft ett konto hos Piscatus.

– Det var ett gratiskonto som jag fick på prov via jobbet för flera år sedan. På den tiden hade jag inga skäl att tro att det rörde sig om något annat än en seriös tjänst, säger han.

Zirn tillade dock att det är tveksamt om han hade gått med på något liknande idag, med tanke på vad som kommit fram om personerna bakom företaget.


Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Offren i Vetlanda kämpar för sina liv i natt

Tre har livshotande skador.. Även misstänkte terroristen själv vårdas på sjukhuset.0 

"Trams": Löfvens svar om trollfabrikerna

"Skrockade" när han fick frågan.. Statsministern ville inte kommentera anklagelserna.0 

"Säkra tunnlar – så gör vi mångkulturen trygg för alla"

Insändare.. Mary Agnes föreslår drastiska åtgärder för att säkra kollektivtrafiken.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0