7 av 1.000 svenskar var smittade

Publicerad 6 maj 2021 kl 14.36

Inrikes. Ett stickprov i befolkningen från mitten av april 2021 visar att 0,7 procent var positiva för coronaviruset. Det är nästan lika höga nivåer som i april 2020. Den brittiska virusvarianten dominerar nu, enligt mätningen från Folkhälsomyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Prov från 4.758 slumpvis utvalda deltagare visar att uppskattningsvis 0,7 procent av befolkningen hade eller nyligen hade haft en infektion med covid-19.

Av samtliga deltagare var 1.300 från Stockholm där 0,9 procent testade positivt. Deltagarantalet från övriga regioner var för litet för att kunna beräkna den regionala förekomsten.

Undersökningen visar att förekomsten av viruseti befolkningen var nästan lika hög som i april 2020, på nationell nivå. Motsvarande undersökning då visade att 0,9 procent av deltagarna på nationell nivå bar på viruset. I den undersökning som genomfördes en månad senare, i maj 2020, hade andelen sjunkit till 0,3 procent. I motsvarande stickprov från augusti och september 2020 var ingen av deltagarna i undersökningen positiv för SARS-CoV-2. I början på december 2020 hade andelen ökat till 0,7 procent.

Hos deltagare från region Stockholm är nivåerna av virusförekomst i april 2021 jämförbara med landet i stort, vilket inte var fallet under våren 2020 då andelen som testade positivt i Stockholm var betydligt högre än i landet i övrigt.

Helgenomsekvenseringen av de positiva proverna visade att majoriteten utgjordes av virusvarianten B.1.1.7, som först rapporterades från Storbritannien. Vidare var andelen positiva på nationell nivå högre i åldersgruppen 16–29 år (1,4 procent). Av de 43 individer som var positiva i april 2021 svarade 42 på symtomenkäten, av dessa rapporterade en person sig ha upplevt symtom inom sju dagar efter provtagning och 41 individer att de hade upplevt symtom inom två veckor före provtagning.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Vänsterextremister slog sönder Centerns lokal

Har startat "Kommando Annie Lööf".. Protesterar mot "vidrig nyliberal offensiv" som slår mot "kvinnor och migranter".0 

Sålde fentanyl som dödade 11 svenskar – frias helt

Hasan Osman i Skänninge går fri.. "Inte bevisat" att offren inte medvetet överdoserade.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0