Faktaförbudet på KTH

Academic Rights Watch riktar hård kritik mot KTH: "Felix borde få medalj"

Publicerad 7 april 2018 kl 16.25

Inrikes. Academic Rights Watch, som bevakar den akademiska friheten i Sverige, riktar nu skarp kritik mot KTH. Bakgrunden är Fria Tiders avslöjande om studenten Felix, som tidigare hotades med avstängning från högskolan efter att ha tagit fram ett faktablad om brottslighet bland invandrare.
– Felix borde få en medalj för sin modiga uppläxning av ledningen, säger ARW:s Erik J Olsson.

Dela artikeln

Insamlingsstiftelsen Academic Rights Watch bevakar den akademiska friheten i Sverige och arbetar bland annat med att uppmärksamma försök att inskränka studenters grundläggande rättigheter som yttrande- och åsiktsfrihet.

Nu riktar man hård kritik mot Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH), efter Fria Tiders artiklar om studenten Felix, som riskerade avstängning från sin ingenjörsutbildning sedan han sammanställt ett faktablad om invandrares överrepresentation vid våldtäkter och överlämnat det till två kvinnliga kurskamrater som efterfrågat informationen.

Academic Rights Watch har tagit del av den hemliga ljudinspelning som Fria Tider publicerat, där Felix diskuterar yttrandefrihet med två företrädare för KTH.

"Imponerad och rörd"
Erik J Olsson på ARW säger att han är "imponerad och lite rörd" av Felix försvar av yttrandefriheten på inspelningen.

– Felix borde få en medalj för sin modiga uppläxning av ledningen i principiella frågor av central betydelse för den svenska högskolan och demokratin. Han plockar sönder Fredrikssons och Mutikainens argument tills ingenting blir kvar – förutom det absurda i hela situationen. Jag råder alla att lyssna noga på vad som sägs och dra lärdom. Det här kan bli en klassiker, säger Erik J Olsson.

Organisationen påpekar att man "riktar allvarlig kritik mot högskolan".

"Vissa uttalanden som personer ur KTH:s ledning gör på en ljudinspelning med anledning av att en student anklagats för att kränka andra studenter kan förstås som att studenter vid KTH inte har rätt till yttrande- och åsiktsfrihet. Detta strider mot svensk grundlag och mot de akademiska principer som bör råda vid ett lärosäte".

– Väsentligen påstås här att frågor om trakasserier och upplevda kränkningar är överordnade yttrandefriheten. Men det är ju precis tvärtom då yttrandefriheten till skillnad från frågor om studie- och arbetsmiljö skyddas i grundlag, säger ARW:s Erik J Olsson.

Olsson tycker också det är oroande att det i inspelningen hänvisas till högskolans värdegrund som grund för att inskränka yttrandefriheten. Detta reser allvarliga frågor om rättssäkerheten och skyddet för grundläggande mänskliga rättigheter på högskolan, menar han.

Hänvisade till media
På Academic Rights Watch säger man sig också vara bekymrad över att studievägledaren Annelie Fredriksson, som personligen inte ska ha velat ta Felix fall vidare till disciplinnämnden, i inspelningen uttrycker att hon känner sig pressad till det och att hon riskerar förlora jobbet om hon avviker från vad majoriteten i ledningen tycker.

Fredriksson nämnde dessutom att medierna hade "varit på" KTH och frågade Felix vad han trodde skulle "hända med" henne ifall hon inte anmälde honom.

– Denna del av diskussionen pekar på en långtgående tystnads- och konsensuskultur inom ledningsskiktet på KTH. Problemet bör tas på största allvar och åtgärdas, säger Erik J Olsson.

Även att vika sig för mediernas påtryckningar anstår inte personalen vid ett svenskt lärosäte, påpekar Academic Rights Watch.

Även dansk kritik
Fria Tiders bevakning av fallet Felix har fått stort genomslag och även uppmärksammats internationellt. Jyllandspostens Morten Uhrskov Jensen skriver exempelvis att KTH:s agerande visar att den svenska staten "slår ned hårt på politiska avvikare".


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.