Faktaförbudet på KTH
KTH:s rektor Sigbritt Karlsson.

Ingen åtgärd mot Felix: KTH backar efter Fria Tiders granskning

Publicerad 4 april 2018 kl 08.04

Inrikes. Fria Tiders artiklar om studenten Felix, som hotades med avstängning från KTH efter att ha tagit fram ett faktablad om invandrarbrott, har väckt stor uppmärksamhet. Nu har KTH:s rektor Sigbritt Karlsson beslutat att lägga ned disciplinärendet utan att vidta några åtgärder mot studenten.
– Det känns helt fantastiskt att yttrandefriheten segrat, säger Felix, som nu kommer att gå vidare med att polisanmäla de ansvariga på högskolan för tjänstefel.

Dela artikeln

Felix anmäldes till KTH:s disciplinnämnd av studievägledaren Annelie Fredriksson efter att utanför skoltid ha sammanställt fakta om invandrares överrepresentation vid sexualbrott.

Faktabladet spreds vidare av andra studenter under en föreläsning, vilket fick till följd att Felix anklagades för att ha brutit mot KTH:s så kallade värdegrund. Han stängdes också av från ett pågående grupparbete.

– Medierna har varit på KTH. De har dragit upp ”varför har ni inte anmält det här till disciplinnämnden” när vi har ansett att det här inte ska gå vidare till disciplinnämnden. Vad tror du händer med mig om jag inte gör det här? sade Annelie Fredriksson till Felix i en hemlig inspelning som Fria Tider har publicerat.

Men efter kritiken väljer högskolans rektor Sigbritt Karlsson att avskriva ärendet helt.

"Rektor konstaterar att det inte framgår av utredningen att någon enskild har känt sig trakasserad av Felix [...] eller att han på något sätt skulle ha stört undervisningen", står det i beslutet.

"Utredningen ger därmed inte stöd för att det föreligger grundad misstanke om att det föreligger grundad misstanke om disciplinär förseelse som anger i 10 kap. 1 § p. 2 och 4. Ärendet lämnas utan vidare åtgärd."

Ansvariga polisanmäls
Felix har hunnit ta del av beslutet när Fria Tider når honom.

– Det känns helt fantastiskt att yttrandefriheten segrat, säger han och fortsätter:

– Det vore kul om det här förhindrar att det uppstår liknande situationer i framtiden där myndigheter försöker ingripa mot enskilda personer.

Historien slutar dock inte här. Felix kommer nu via sitt juridiska ombud att gå vidare med att anmäla KTH till Justitieombudsmannen, JO, alternativt kräva skadestånd av staten. Han planerar även att polisanmäla de ansvariga bakom disciplinärendet för tjänstefel.

Fria Tider kommer fortsätta att följa ärendet.


Nyheter från förstasidan

"Folkförrädare": Raseriet mot M efter DCA-omröstningen

Storm när partiet skryter om avtalet med USA. "Vi kommer alltid minnas dagen ni sålde ut Sveriges suveränitet."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.