Faktaförbudet på KTH
"Jag vill veta vad regeringen vidtar för åtgärder för att sånt här inte ska få förekomma på universiteten", säger Jeff Ahl efter KTH-skandalen.

Jeff Ahl kräver svar av regeringen om KTH:s faktaförbud

Publicerad 4 april 2018 kl 22.04

Inrikes. Efter Fria Tiders granskning av KTH har riksdagsledamoten Jeff Ahl (AFS) lämnat in en interpellation till regeringen. I en kommande debatt kommer Ahl fråga ministern Helene Hellmark Knutsson (S) vad regeringen tänker göra åt den politiskt korrekta styrningen av högskolan.
– Värdegrunden används för att skrämma folk till tystnad och likriktning, säger Jeff Ahl.

Dela artikeln

Tidigare idag rapporterade Fria Tider att rektor vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, har beslutat att lägga ned disciplinärendet mot studenten Felix.

Felix utreddes av KTH för brott mot värdegrunden efter att det kommit fram att han utanför skoltid sammanställt ett faktablad om invandrares överrepresentation vid sexualbrott. Efter att Fria Tider uppmärksammat fallet valde högskolan dock att backa.

Riksdagsledamoten Jeff Ahl lämnade förra veckan Sverigedemokraterna och gick över till nybildade Alternativ för Sverige. Idag har han skickat in två interpellationer till regeringen – varav den ena avser KTH:s hantering av Felix-fallet.

– Jag vill veta vad regeringen vidtar för åtgärder för att sånt här inte ska få förekomma på universiteten. Regeringen måste kunna svara på vad som försiggår. Det är de som tilldelar medel till universiteten, säger Jeff Ahl.

Riksdagsmannen reagerar på att KTH använde sig av sin så kallade värdegrund för att motivera disciplinärendet mot Felix.

– Innan jag blev politiker jobbade jag inom Försvarsmakten och såg hur värdegrunden kan tillåtas bli viktigare än själva verksamheten. Värdegrunden är egentligen en politisk styrning som används för att skrämma folk till tystnad och likriktning. Den hör inte hemma i en demokrati, säger Jeff Ahl.

Han fortsätter:

– Det är obehagligt att se demokratin på glid. Vi har politiserade myndigheter och högskolor som bedriver politiska forskningsprojekt. När man sedan hotar elever med avstängning för att de har en viss åsikt i en viss fråga baserat på faktaunderlag, då är det riktigt illa. Myndighetspersoner ska bedriva tjänsteutövning och ingenting annat. De ska ha en opolitisk ställning och det gäller inte minst lärare på universitet. 

Jeff Ahls andra interpellation är riktad till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Jag vill veta vad regeringens inställning är till att SVT bedriver politisk propaganda för barn, säger Ahl.

Bakgrunden är ett barnprogram som nyligen sändes i SVT:s Barnkanalen och som har uppmärksammats av Samhällsnytt. I programmet förklarar en kvinnlig karaktär för sitt barnbarn att man får ljuga om man ägnar sig åt att gömma illegala invandrare.

– SVT har länge haft väldiga problem att rapportera sakligt – det är alltid vinklat för att gynna feminism, invandring eller andra vänsterprojekt. Alla minns EU-valnatten. Det var mer en parodi än en valvaka, säger Jeff Ahl.

– Det här speglar sig även i barnprogram och där tycker jag att det börjar gå för långt. Barnen ska vara helt fria från politik – de ska kunna se på ett barnprogram utan att bli utsatta för politisk propaganda.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.