Gruppvåldtäkten i Fittja
I det här trapphuset skulle våldtäkten ha skett.

Alla åtalade för Fittjavåldtäkt frias

Publicerad 19 december 2017 kl 11.21

Inrikes. Södertörns tingsrätt har idag meddelat en friande dom mot alla de fem invandrarmän som åtalats för grov våldtäkt respektive medhjälp till grov våldtäkt i Fittja sommaren 2016. Rätten finner inte kvinnans berättelse fullt trovärdig, trots att det funnits skador och att sperma från flera män påträffats på hennes kläder.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i augusti 2016 som en 30-årig kvinna vid Fittja centrum i Botkyrka kommun slog följe med en grupp män till en annan allmän plats. Där skulle hon av överfallits ett större antal män och utsatts för "mycket grovt sexuellt våld", som polisen tidigare har uttryckt det på sin hemsida.

"Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år", skrev kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, i ett mejl till tidningen Metro i september.

Men nu frias de åtalade, som alla är invandrare och bland annat kommer från Irak och Somalia.

I domen riktar tingsrätten kritik mot utredningen som åtalet bygger på.

– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, säger ansvarig domare chefsrådmannen Erica Hemtke.

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning, säger Erica Hemtke.

Enligt rätten har kvinnans version ändrats med tiden.

"Sammantaget bedömer tingsrätten trovärdigheten och tillförlitligheten av de uppgifter som hon har lämnat under rättegången som låg", skriver domstolen.

Samtidigt skriver rätten:

"Det är klarlagt att kvinnan efter händelsen hade skador i form av hudmissfärgningar och hudavskrapningar, vars uppkomsttid eller orsak dock i och för sig inte närmare har kunnat fastställas. Sperma från flera män har påträffats på hennes kläder. Hon berättade för poliser som hon träffade i nära anslutning till händelsen och för den läkare som undersökte henne på Södersjukhuset att hon hade blivit gruppvåldtagen och att hon hade ont. Hon har också visat tecken på att ha haft ont."

Det är klarlagt att det har förekommit oralsex mellan tre av männen och kvinnan. Parterna har dock haft olika uppfattningar om bland annat huruvida det också förekommit andra sexuella handlingar mellan männen och kvinnan, och huruvida allt detta skett under ett och samma händelseförlopp i den trappuppgång som åklagaren påstått.

Eftersom männen nu har frikänts har de inte heller dömts att betala skadestånd, klargör domstolen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0