Gruppvåldtäkten i Fittja
Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.

Häktade för gruppvåldtäkt släppta – kvinnans advokat: "Jag kommer kriga!"

Publicerad 8 december 2017 kl 19.05

Inrikes. De tre invandrarmän som suttit häktade för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja har nu släppts ur häktet. Detta är ett tecken på att de kommer gå fria eller dömas för ett lindriga brott än grov våldtäkt. Men nu rasar kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.
– Det här målet ska prövas i varenda instans. Tro inte jag ger upp, klargör hon i ett uttalande.

Gilla artikeln på Facebook

De häktade för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja förra hösten har släppts på fri fot. Domen väntas om ett par veckor. Men kvinnans advokat tänker inte ge upp, oavsett vad tingsrätten beslutar.

Det var i augusti 2016 som en 30-årig kvinna vid Fittja centrum i Botkyrka kommun slog följe med en grupp män till en annan allmän plats. Där ska hon ha överfallits av ett större antal män och utsatts för "mycket grovt sexuellt våld", som polisen skrivit på sin hemsida.

"Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år", skrev kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz, till tidningen Metro i september.

Polisen säkrade teknisk bevisning och när analysresultatet från Nationellt forensiskt center kom kunde flera misstänkta gärningsmän ringas in, men långtifrån alla har identifierats. Så många som 20 ska ha var på plats vid gruppvåldtäkten.

"Dunkade hennes huvud mot en trappa"

I början av november åtalades fem av gärningsmännen, alla invandrare som idag är mellan 19 och 29 år gamla. Vid brottstillfället var en av dem bara 17 år. Tre som häktats åtalades för grov våldtäkt och två för medhjälp. De senare ska ha främjat gärningarna genom att bidra till det numerära överläget, skratta och filmat delar av händelsen med mobiltelefon. Den filmen ska dock polisen aldrig ha hittat.

I stämningsansökan beskrivs brutala detaljer om hur våldtäkten ska ha gått till. Där beskrivs bland annat att flera av männen samt ytterligare okända gärningsmän förde in målsäganden i ett trapphus och tvingade henne till samlag och motsvarande sexuella handlingar.

"Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning", skriver åklagaren.

Som bevisning finns bland annat sperma och DNA från de misstänkta gärningsmännen samt rättsintyg och fotografier av målsäganden.

En av de fem som åtalades har i förhör beskrivit händelsen som "skojgrej".

Så här har kvinnan sagt i polisförhör:

– De drog upp mig till 2:a våningen i trapphuset. Många stod och väntade med byxorna nere och väntade på sin tur.

De häktade släpps på fri fot

Men nu släpps de tre männen som suttit häktade fria. Detta tyder på att de kommer frias av rätten, eller dömas för lindrigare brott än grov våldtäkt.

Beslutet har gjort Elisabeth Massi Fritz mycket upprörd.

"En mörk dag är det när tre åtalade, som min klient, på ett detaljerat sätt har beskrivit om hur hon har utsatts för en synnerligen allvarlig gruppvåldtäkt, nu försätts på fri fot av tingsrätten", skriver hon på sin Instagram på fredagen.

"Tro inte ens för ett litet ögonblick, att jag ger upp min tappra klients rätt till upprättelse", fortsätter Massi Fritz.

Hon riktar häftig kritik mot rätten, och säger att domare och ledamöter i Sverige är "som ett lotteri".

Domen kommer den 19 december. Men Elisabeth Massi Fritz tänker fortsätta "kriga" oavsett vad.

"Det här målet ska prövas i varenda instans. Ingen förövare ska komma undan ett sånt här allvarligt och förnedrande brott", skriver hon.

Hon förklarar även för Metro att hennes klient har reagerat mycket starkt på beslutet att släppa männen och nu känner sig rättslös.

De misstänkta männen, som bland annat är från Irak och Somalia, nekar till brott och hävdar att sexet var frivilligt.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Vänsterextremister slog sönder Centerns lokal

Har startat "Kommando Annie Lööf".. Protesterar mot "vidrig nyliberal offensiv" som slår mot "kvinnor och migranter".0 

Sålde fentanyl som dödade 11 svenskar – frias helt

Hasan Osman i Skänninge går fri.. "Inte bevisat" att offren inte medvetet överdoserade.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0