Estoniakatastrofen

Ännu ett hål i Estonia

Publicerad 21 oktober 2020 kl 18.08

Inrikes. Det finns åtminstone ytterligare ett hål i Estonias skrov, förutom det som nyligen upptäcktes. Det framgår av en promemoria som Estlands regering har publicerat, rapporterar Sjöfartstidningen.

Gilla artikeln på Facebook

Den uppmärksammade dokumentärserien om Estonia på Dplay avslöjade nyligen ett fyra meter högt hål i M/S Estonias skrov – något som har fått stor uppmärksamhet.

En expertgrupp som tittat på det filmade råmaterialet från dokumentärfilmarnas robotdykning har dock noterat ytterligare ett hål, om än betydligt mindre, längre akterut på styrbords sida. Experternas analys publiceras nu av Estlands regering.

Henrik Evertsson, som regisserade dokumentärfilmen, uppger för Aftonbladet att han kände till det andra hålet men valde att inte nämna det i dokumentären.

– Det stora hålet lät sig inte förklaras rakt av, det var så pass stort, så det måste undersökas närmare. Det lilla hålet kunde förklaras som en stressbelastning som kan ha uppkommit när fartyget slog i botten eller under förlisningen, säger Henrik Evertsson till Aftonbladet.

Undervattensexperten Linus Andersson, som styrde dykroboten i dokumentärserien, uppskattar att skadan är cirka 80 gånger 20 centimeter stor. Till Aftonbladet säger han att han bedömer att det rör sig om en naturlig "belastningsskada av spänningskraften som uppstått när det blivit ett starkt vridmoment".


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur