Estoniakatastrofen

Ännu ett hål i Estonia

Publicerad 21 oktober 2020 kl 18.08

Inrikes. Det finns åtminstone ytterligare ett hål i Estonias skrov, förutom det som nyligen upptäcktes. Det framgår av en promemoria som Estlands regering har publicerat, rapporterar Sjöfartstidningen.

Gilla artikeln på Facebook

Den uppmärksammade dokumentärserien om Estonia på Dplay avslöjade nyligen ett fyra meter högt hål i M/S Estonias skrov – något som har fått stor uppmärksamhet.

En expertgrupp som tittat på det filmade råmaterialet från dokumentärfilmarnas robotdykning har dock noterat ytterligare ett hål, om än betydligt mindre, längre akterut på styrbords sida. Experternas analys publiceras nu av Estlands regering.

Henrik Evertsson, som regisserade dokumentärfilmen, uppger för Aftonbladet att han kände till det andra hålet men valde att inte nämna det i dokumentären.

– Det stora hålet lät sig inte förklaras rakt av, det var så pass stort, så det måste undersökas närmare. Det lilla hålet kunde förklaras som en stressbelastning som kan ha uppkommit när fartyget slog i botten eller under förlisningen, säger Henrik Evertsson till Aftonbladet.

Undervattensexperten Linus Andersson, som styrde dykroboten i dokumentärserien, uppskattar att skadan är cirka 80 gånger 20 centimeter stor. Till Aftonbladet säger han att han bedömer att det rör sig om en naturlig "belastningsskada av spänningskraften som uppstått när det blivit ett starkt vridmoment".


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0