Clintons mailskandal
Hillary Clinton.

AP stämmer USA:s utrikesdepartement

Publicerad 11 mars 2015 kl 23.34

Utrikes. Nyhetsbyrån Associated Press (AP) lämnade under onsdagen in en stämningsansökan mot det amerikanska utrikesdepartementet.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att AP upprepade gånger begärt att få ta del av Hillary Clintons e-postkorrespondens från hennes tid som utrikesminister utan att regeringen besvarat förfrågan, skriver nyhetsbyrån.

AP:s förfrågan till regeringen har gjorts med hänvisning till Freedom of information act, en amerikansk motsvarighet till den svenska offentlighetsprincipen. AP uppger att man vid flera tillfällen de senaste fem åren begärt ut handlingar som är relaterade till Clinton och hennes tidigare ämbete, utan att få svar.

Bland annat har AP begärt att få ta del av material relaterade till Clintons publika och privata kalendrar, korrespondens som berör rådgivare kopplade till hennes kommande presidentvalskampanj för 2016, mail relaterade till räden mot Usama bin Laden 2011 samt rutiner för NSA:s övervakningsprogram.

Efter att antalet obesvarade förfrågningar som AP ställt till utrikesdepartementet hopat sig valde man under onsdagen att ta det drastiska beslutet att gå till domstol och stämma departementet.

– Efter noggrant övervägande och efter att ha uttömt alla andra tänkbara alternativ tar nu Associated Press de nödvändiga juridiska stegen för att få tillgång till dessa viktiga dokument som kan bringa klarhet i vad utrikesdepartementet och dess förra minister Clinton, en tänkbar presidentkandidat för 2016, agerade i några av vår tids viktigaste frågor, förklarade nyhetsbyråns chefsjurist Karen Kaiser.

Hillary Clinton är sedan tidigare i blåsväder för sina mailrutiner efter att det kommit fram att hon under sin tid som minister använde sitt privata mailkonto för ett stort antal mail av känslig karaktär. Att hon använt sig av en privat mailtjänst för tusentals jobbrelaterade mail har gjort det svårare för media och privatpersoner att begära att få ta del av och granska dem, samtidigt som det pratats om att tusentals mail raderats och därmed inte längre finns tillgängliga för granskning.


Nyheter från förstasidan

Här jämnar Israel AP:s redaktion med marken

Även al Jazeeras byggnad förstördes. "Totalt tre byggnader med redaktionell verksamhet".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Ny månbas första steg mot resor till mars

Resan till mars tar tre år.. Månbasen Gateway är nu första steget mot människor på mars.0 

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus