Clintons mailskandal
Hillary Clinton.

AP stämmer USA:s utrikesdepartement

Publicerad 11 mars 2015 kl 23.34

Utrikes. Nyhetsbyrån Associated Press (AP) lämnade under onsdagen in en stämningsansökan mot det amerikanska utrikesdepartementet.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att AP upprepade gånger begärt att få ta del av Hillary Clintons e-postkorrespondens från hennes tid som utrikesminister utan att regeringen besvarat förfrågan, skriver nyhetsbyrån.

AP:s förfrågan till regeringen har gjorts med hänvisning till Freedom of information act, en amerikansk motsvarighet till den svenska offentlighetsprincipen. AP uppger att man vid flera tillfällen de senaste fem åren begärt ut handlingar som är relaterade till Clinton och hennes tidigare ämbete, utan att få svar.

Bland annat har AP begärt att få ta del av material relaterade till Clintons publika och privata kalendrar, korrespondens som berör rådgivare kopplade till hennes kommande presidentvalskampanj för 2016, mail relaterade till räden mot Usama bin Laden 2011 samt rutiner för NSA:s övervakningsprogram.

Efter att antalet obesvarade förfrågningar som AP ställt till utrikesdepartementet hopat sig valde man under onsdagen att ta det drastiska beslutet att gå till domstol och stämma departementet.

– Efter noggrant övervägande och efter att ha uttömt alla andra tänkbara alternativ tar nu Associated Press de nödvändiga juridiska stegen för att få tillgång till dessa viktiga dokument som kan bringa klarhet i vad utrikesdepartementet och dess förra minister Clinton, en tänkbar presidentkandidat för 2016, agerade i några av vår tids viktigaste frågor, förklarade nyhetsbyråns chefsjurist Karen Kaiser.

Hillary Clinton är sedan tidigare i blåsväder för sina mailrutiner efter att det kommit fram att hon under sin tid som minister använde sitt privata mailkonto för ett stort antal mail av känslig karaktär. Att hon använt sig av en privat mailtjänst för tusentals jobbrelaterade mail har gjort det svårare för media och privatpersoner att begära att få ta del av och granska dem, samtidigt som det pratats om att tusentals mail raderats och därmed inte längre finns tillgängliga för granskning.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0