Kriget mot Parler

Apple raderar Parler – som var App Stores mest nedladdade app

Publicerad 10 januari 2021 kl 11.50

Media. Apple följer nu i Googles fotspår och raderar den sociala medieplattformen Parler. Före avstängningen var Parler den mest nedladdade gratisappen i hela App Store. Samtidigt flyr tusentals svenska användare som tröttnat på censuren till den nya tjänsten.
"Förstår inte att andra inte migrerat hit för länge sedan", skriver en svensk användare.

Gilla artikeln på Facebook

Parler – ett alternativ till Twitter och Facebook fast med yttrandefrihet – har fått en jättelik tillströmning av användare sedan Donald Trump blivit avstängd från andra sociala medier.

Även tusentals svenskar har startat konton på Parler de senaste dagarna.

Google reagerade snabbt genom att ta bort den nya konkurrenten från Google Play. Officiellt påstås det att Parler inte följer Googles riktlinjer när de vägrar "ta bort anstötligt innehåll".

Nu har även Apple raderat Parler från App Store, med en liknande luddig motivering. I ett brev till Parler skriver Apple att appen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra "spridningen av farligt och stötande innehåll", rapporterar Breitbart.

Innan avstängningen var Parler den mest nedladdade gratisappen på App Store – före Signal, Tiktok, Youtube och Instagram och liknande – rapporterar Mashable.

Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, hyllar Apples beslut genom att posta en skärmdump som visar hur konkurrenten Parler inte längre finns på App Stores topplista. Dorsey har lagt till en emoji i form av ett hjärta för att visa sitt stöd.

Fria Tider har frågat svenska användare varför de valt att skapa konton på Parler.

"Jag kom hit i somras, då jag raderade mitt twitter konto. Som var mitt enda andra sociala media. Det har ju varit rätt tydligt länge att de andra sociala media inte har varit för det fria ordet. Förstår inte att andra [inte] migrerat hit för länge sedan", skriver användaren HandsomeDevil75.

"Registrerade kontot idag. Anledningen (så klart) att techjättarna tillåts strypa yttrandefriheten. Att politikerna inte ens reagerar är mkt oroande", skriver Freddie Richmond.

"Kom hit för några månader sedan när jag förutsåg vad som var på väg att hända. Framförallt pga vad jag såg hända med den svenska censuren", konstaterar TruthFirst


Coronavaccin
Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Studerade somalier: En av 125 jobbar

Invandringen 2015–2019 undersökt av RUT. Så går det för somalierna under de första fyra åren i Sverige.0 

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0