Kriget mot Parler

Apple raderar Parler – som var App Stores mest nedladdade app

Publicerad 10 januari 2021 kl 11.50

Media. Apple följer nu i Googles fotspår och raderar den sociala medieplattformen Parler. Före avstängningen var Parler den mest nedladdade gratisappen i hela App Store. Samtidigt flyr tusentals svenska användare som tröttnat på censuren till den nya tjänsten.
"Förstår inte att andra inte migrerat hit för länge sedan", skriver en svensk användare.

Gilla artikeln på Facebook

Parler – ett alternativ till Twitter och Facebook fast med yttrandefrihet – har fått en jättelik tillströmning av användare sedan Donald Trump blivit avstängd från andra sociala medier.

Även tusentals svenskar har startat konton på Parler de senaste dagarna.

Google reagerade snabbt genom att ta bort den nya konkurrenten från Google Play. Officiellt påstås det att Parler inte följer Googles riktlinjer när de vägrar "ta bort anstötligt innehåll".

Nu har även Apple raderat Parler från App Store, med en liknande luddig motivering. I ett brev till Parler skriver Apple att appen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra "spridningen av farligt och stötande innehåll", rapporterar Breitbart.

Innan avstängningen var Parler den mest nedladdade gratisappen på App Store – före Signal, Tiktok, Youtube och Instagram och liknande – rapporterar Mashable.

Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, hyllar Apples beslut genom att posta en skärmdump som visar hur konkurrenten Parler inte längre finns på App Stores topplista. Dorsey har lagt till en emoji i form av ett hjärta för att visa sitt stöd.

Fria Tider har frågat svenska användare varför de valt att skapa konton på Parler.

"Jag kom hit i somras, då jag raderade mitt twitter konto. Som var mitt enda andra sociala media. Det har ju varit rätt tydligt länge att de andra sociala media inte har varit för det fria ordet. Förstår inte att andra [inte] migrerat hit för länge sedan", skriver användaren HandsomeDevil75.

"Registrerade kontot idag. Anledningen (så klart) att techjättarna tillåts strypa yttrandefriheten. Att politikerna inte ens reagerar är mkt oroande", skriver Freddie Richmond.

"Kom hit för några månader sedan när jag förutsåg vad som var på väg att hända. Framförallt pga vad jag såg hända med den svenska censuren", konstaterar TruthFirst


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Mer från Media

Träningsgurun Golden One blockerad på Instagram, Facebook

Postade inlägg om livsstil och hälsa.. Nu raderar Instagram och Facebook allt innehåll för Marcus Follin, 31.0 

Vogue hyllar Kamala Harris – anklagas för rasism ändå

"En av de största rasisterna i media.". Rasande Twittermobb till attack mot modemagasinets nya omslag.0 

Vänsteraktivist på DN ny medieombudsman

Caspar Opitz utsedd av branschen.. Kommer närmast från en post som redaktionschef på DN.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0