Kriget mot Parler

Apple raderar Parler – som var App Stores mest nedladdade app

Publicerad 10 januari 2021 kl 11.50

Media. Apple följer nu i Googles fotspår och raderar den sociala medieplattformen Parler. Före avstängningen var Parler den mest nedladdade gratisappen i hela App Store. Samtidigt flyr tusentals svenska användare som tröttnat på censuren till den nya tjänsten.
"Förstår inte att andra inte migrerat hit för länge sedan", skriver en svensk användare.

Gilla artikeln på Facebook

Parler – ett alternativ till Twitter och Facebook fast med yttrandefrihet – har fått en jättelik tillströmning av användare sedan Donald Trump blivit avstängd från andra sociala medier.

Även tusentals svenskar har startat konton på Parler de senaste dagarna.

Google reagerade snabbt genom att ta bort den nya konkurrenten från Google Play. Officiellt påstås det att Parler inte följer Googles riktlinjer när de vägrar "ta bort anstötligt innehåll".

Nu har även Apple raderat Parler från App Store, med en liknande luddig motivering. I ett brev till Parler skriver Apple att appen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra "spridningen av farligt och stötande innehåll", rapporterar Breitbart.

Innan avstängningen var Parler den mest nedladdade gratisappen på App Store – före Signal, Tiktok, Youtube och Instagram och liknande – rapporterar Mashable.

Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, hyllar Apples beslut genom att posta en skärmdump som visar hur konkurrenten Parler inte längre finns på App Stores topplista. Dorsey har lagt till en emoji i form av ett hjärta för att visa sitt stöd.

Fria Tider har frågat svenska användare varför de valt att skapa konton på Parler.

"Jag kom hit i somras, då jag raderade mitt twitter konto. Som var mitt enda andra sociala media. Det har ju varit rätt tydligt länge att de andra sociala media inte har varit för det fria ordet. Förstår inte att andra [inte] migrerat hit för länge sedan", skriver användaren HandsomeDevil75.

"Registrerade kontot idag. Anledningen (så klart) att techjättarna tillåts strypa yttrandefriheten. Att politikerna inte ens reagerar är mkt oroande", skriver Freddie Richmond.

"Kom hit för några månader sedan när jag förutsåg vad som var på väg att hända. Framförallt pga vad jag såg hända med den svenska censuren", konstaterar TruthFirst


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Media

Kritiken mot att Chang Frick fick vara med i SVT

Anne Ramberg och Annika Strandhäll rasar.. "Upplåter tid i TV för en aggressiv man från en värdelös nyhetssajt."0 

Vändningen: Only Fans stoppar inte porr

Sajten river upp sitt beslut.. Uppger sig ha fått "försäkringar" från bankerna.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0