Sveriges nya allierade
Maksym Zhorin har nu raderat sitt inlägg (infällt i bild).

Azov-ledarens hån mot mördade aktivister

Publicerad 19 maj 2022 kl 16.21

Utrikes. De utomrättsliga avrättningarna av företrädare för den ukrainska oppositionen fortsätter. Azovbataljonens tidigare befälhavare sprider nu triumfatoriskt bilder på de svårt sargade liken.

Dela artikeln

Det är i ett inlägg på Telegram som Maksym Zhorin, tidigare befälhavare för nynazistiska Azovbataljonen, lägger upp likbilder på företrädare för Oppositionplattformens ungdomsförbund.

Oppositionplattformen var det näst största partiet i Ukrainas parlament fram till att det nyligen förbjöds av president Volodymyr Zelenskyj, som anklagar partiet för att vara ryssvänligt. Zelenskyj har också fängslat oppositionsledaren och rivalen Viktor Medvedtjuk.

På bilderna som Zhorin publicerat syns de sargade liken efter medlemmar i ungdomsförbundet Patrioter för livet, tre män och en kvinna. Kropparna bär tecken på grov tortyr och är så svårt sargade att skallarna blivit deformerade.

"Så här ser 'Patrioter för livet' från Sievjerodonetsk ut nu. De försvann den 7 mars och nu har nya bilder på dem dykt upp. De ser ut så här", skriver Maksym Zhorin och lägger till en emoji som visar ett hånflinande ansikte.

Han publicerade inlägget i sin kanal på Telegram på onsdagen, men tog senare bort det efter att det uppmärksammats på sociala medier. Fria Tider läste inlägget innan det togs bort.

Maksym Zhorin var befälhavare för Azovbataljonen under 2016 och 2017 och är idag partiledare för bataljonens politiska gren National Corps.

Azovbataljonen är en viktig del av Ukrainas försvarsmakt och grundades 2014 av Andrij Biletski, vars mål var att leda det "vita folket i ett sista korståg mot semitiska undermänniskor".

Det har tidigare rapporterats om Volodymyr Zelenskyjs "dödspatruller", specialstyrkor som ägnar sig åt att döda aktivister och oppositionella politiker.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.