Sveriges nya allierade
"En förrädare mindre": Anton Gerashchenko hyllar mordet på borgmästaren Volodymyr Struk (till höger).

Zelenskyjs mordpatrull "avrättar förrädare"

Publicerad 25 april 2022 kl 18.45

Utrikes. Den ukrainska guvernören Vitaly Kim bekräftar att Ukrainas regering har en specialstyrka som ägnar sig åt att döda personer som pekats ut för att vilja förhandla med Ryssland.

Dela artikeln

– Förrädare kommer att avrättas, sade Vitaly Kim, guvernör i Mykolajivprovinsen, i tv-kanalen Ukraine 24 i torsdags.

Han underströk att han inte var rädd att använda sig av ordet "förrädare" för personer som samarbetar med de ryska styrkorna, skriver statliga ryska RT.

Programledaren tog upp att en topptjänsteman inom den ukrainska regeringen tidigare sagt att en specialstyrka skapats för att eliminera förrädare. Vitaly Kim svarade då att denna hemliga enhet redan är i bruk.

Guvernören uppgav också att Ukraina hade utvecklat en så pass avancerad teknik- och IT-kapacitet att man kan spåra praktiskt taget vem som helst.

– Ingen kommer att kunna undfly rättvisan, sade Vitaly Kim.

Den amerikanska journalisten Max Blumenthal har kartlagt hur Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ansvarar för en kampanj som ska gå ut på att utsätta landets politiska opposition för "lönnmord, kidnappningar och tortyr".

Ett av de fall som uppmärksammats gäller Volodymyr Struk, som var borgmästare i Kreminna i östra Ukraina. Efter att ha uppmanat till förhandlingar med ryssarna blev Struk den 2 mars kidnappad från sitt hem av militärer och skjuten till döds i hjärtat. Den 3 mars spreds bilder på borgmästarens lik, som bar tydliga spår av tortyr.

Anton Gerashchenko, rådgivare till det ukrainska inrikesdepartementet, lade efteråt upp en bild på liket på Telegram, med kommentaren: "En förrädare mindre i Ukraina."

Enligt Geraschenko hade Struk blivit dömd av "folkets tribunal".

Den 7 mars hittades även borgmästaren i Hostomel mördad efter att ha anklagats för att vilja förhandla med ryssarna. Borgmästaren i Kupiansk lade den 24 mars upp en video i vilken han vädjade till Volodymyr Zelenskyj och regeringen att släppa hans dotter, som tagits som gisslan av den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

Den 5 mars meddelade den ukrainska regeringen att SBU hade skjutit ihjäl en av de egna fredsförhandlarna, Denys Kirieiev, som ingick i Volodymyr Zelenskyjs delegation under förhandlingarna med Ryssland. Även Kirieiev anklagades för förräderi.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.