Bombterrorn

Bombdåd "minskar" i Malmö – rubriceras som skadegörelse istället

Publicerad 3 januari 2020 kl 14.42

Inrikes. Antalet sprängningar i Malmö har minskat med nästan 40 procent på två år, enligt justitieminister Morgan Johansson (S). Men medieuppgifter som Samhällsnytt har sammanställt tyder på att polisen allt oftare rubricerar bombdåden som skadegörelse istället.

Gilla artikeln på Facebook

Förra året skedde en rekordökning av bombdåd i landet, från 162 år 2018 till 236 stycken år 2019.

Löfvenregeringen gör dock sitt bästa för att påskina att Sverige inte alls blivit våldsammare. Detta samtidigt som svenskar nu flyr landet med motiveringen att Sverige"blivit som Mordor".

Igår påstod justitieminister Morgan Johansson att antalet bombdåd i Malmö minskat med 40 procent på två år, från 58 stycken 2017 till 36 stycken 2019.

Samhällsnytt hävdar dock i sin granskning att polisen i flera fall rubricerar dåden som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. På detta sätt misstänks att statistiken "friseras".

Nättidningen tar fler exempel från Malmö, bland annat när en entrédörr till ett flerfamiljshus sprängdes sönder i staden i mars förra året, vilket polisen rubricerade det som skadegörelse.

Att rubricera bombdåd som skadegörelse är dock ingen helt ny företeelse, utan har även förekommit tidigare.

Anledningen till att bombdåd ens klassas som skadegörelse sägs vara att de är "för små" för att räknas som något annat.

När Samhällsnytt kontaktar polisen får tidningen dock inget konkret svar på hur bombdåd generellt ska bedömas och klassificeras, utan det är upp till respektive förundersökningsledare. Tidningen får inte heller ta del av polisens egen statistik över antalet sprängningar för 2019 utan hänvisas bara till Brå:s siffror.

I sociala medier är många kritiska till Morgan Johanssons utspel, eftersom ökningen av bombdåd i hela landet i varje fall är så stor.

"I Sverige har det totalt sett ökat med minst 45% från 162 st 2018 till 236 st på 11 månader 2019. Så vad vill du visa med att välja ut en liten del av statistiken? Förstår du inte att det framstår som att du vill sopa det verkliga läget under mattan?", skriver en person på Twitter.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0