Obamas amnesti för illegaler

Cicero citerades i amerikanska senaten

Publicerad 22 november 2014 kl 14.37

Utrikes. Den republikanske Texassenatorn Ted Cruz valde under veckan att citera den romerske politikern Marcus Tullius Cicero i ett tal inför den amerikanska senaten.

Gilla artikeln på Facebook

Cicero höll ett nästan ordagrant likadant tal inför den romerska senaten år 63 f.Kr, men då på latin och med senator Lucius Sergius Catilina som huvudmotståndare istället för en amerikansk president.

– Har inte de nattliga vakterna som placerats vid gränsen, har inte vakterna utposterade i staden, har inte folkets larm och gemenskapen mellan alla goda män och kvinnor, har inte de försiktighetsåtgärder som vidtagits genom att samla senaten på denna skyddade plats, har inte uppsynen och anletena hos denna församlade ärevördiga skara någon som helst inverkan på dig? proklamerade Cruz andaktsfullt i sitt tal riktat till Obama, nästan ordagrant som Cicero yttrade orden för 2.076 år sedan.

– Vi, senaten, väntar i vår plikt att stoppa denna laglösa administration och dess icke-konstitutionella amnesti, avslutade han.

Den amnesti för flera miljoner illegala invandrare som den amerikanske presidenten Barack Obama påannonserade i ett TV-sänt tal till nationen natten till igår, svensk tid, har ytterligare infekterat relationerna mellan regeringen och kongressen. Obama saknar stöd för sitt amnestidirektiv hos kongressen och har därmed heller ingen laglig grund för den.

Bland republikanska kongressledamöter funderar man därför som bäst över hur man ska göra för att försöka stoppa Obamas självsvåldiga amnestiplaner. Att stifta en ny lag som uttryckligen förbjuder Obama att utfärda en amnesti blir svårt eftersom Obama har vetorätt mot nya lagar och det krävs två tredjedels majoritet i senaten för att rösta ned presidentens veto. Två andra alternativ som diskuterats är att ställa Obama inför rätta i en riksrätt eller att försöka överskrida den amerikanska budgeten så att Obamas befogenheter kraftigt inskränks genom en så kallad "shut down" av regeringen.

Även om det finns flera republikanska kongressledamöter som är starka förespråkare för att ta till vilka metoder som helst för att stoppa Obama, så saknar alltför radikala ageranden ett brett stöd inom det republikanska partiet. Mycket tyder därför på att Obama får sin vilja igenom och att miljoner illegala invandrare beviljas uppehållstillstånd – något som kan komma att kosta det amerikanska folket åtskilliga tusen miljarder dollar enligt en studie från Heritage Foundation.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0