Coop-hackarnas krav: 598 miljoner kronor

Publicerad 5 juli 2021 kl 17.59

Ekonomi. Sent på måndagseftermiddagen är de flesta Coop-butiker fortfarande stängda. Samtidigt "erbjuder" sig hackergruppen REvil att lämna ut krypto­nycklar som fungerar för att återställa systemen hos samtliga drabbade företag, inklusive Coop, mot en gemensam lösensumma på 598 miljoner kronor i bitcoin.

Gilla artikeln på Facebook

Som Fria Tider berättade på lördagen har Coops leverantör av mjukvara för kassasystem, liksom många andra företag, fått sina hårddiskar okynneskrypterade av hackernätverket REvil och kan därför inte använda dem.

Coop-butikerna har tvingats hålla stängt hela helgen för att de inte kan ta betalt, och de flesta butiker är fortfarande stängda.

Anledningen är att REvil lyckats installera en utpressnings­programvara via uppdaterings­funktionen för den amerikanska mjukvaruleverantören Kaseyas programvaror, som sedan har krypterat hårddiskarna för Coops leverantör.

REvil kräver nu cirka 598 miljoner kronor i bitcoin för att ge offren tillgång till sina egna system igen, enligt en uppdatering på REvils blogg. Enligt hackarna har de tillgång till en "generell" kryptonyckel som fungerar för att låsa upp alla krypterade datorer, och det är denna nyckel man vill sälja för över en halv miljard kronor.

Sannolikheten att erbjudandet hörsammas är låg, eftersom ingen vet om hackarna kommer att lämna ifrån sig en sådan nyckel om de får betalt. Däremot kan varje offers dator dekrypteras med en individuell kryptonyckel som kan köpas av REvil för 4.999 USD i kryptovalutan Monero. Vssa av de drabbade ska ha gjort det i början av attacken, men det är oklart om köpen fungerar fortfarande.

USA:s president Joe Biden misstänker att hacker­attacken kan vara ett sätt för Vladimir Putin att dra in extra slantar till den ryska statskassan. Biden tonade dock ned detta under måndagen och sade att det utreds om attacken möjligen har skett på order från Moskva eller med Rysslands goda minne, men flaggade för att teorin kan vara felaktig.

– Vi är inte säkra. Initialt pekade det inte mot ryska regeringen men vi är inte säkra, sa Biden.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Ekonomi

SVT-inslag om att unga bor i bil: "Så himla najs"

Fyller 30 och bor i bilen.. SVT: Det kallas "vanlife" och har flera fördelar.0 

"Omvänd vinstvarning" från Betsson

Spelade av folk 375-385 miljoner första kvartalet.. Bolaget: "Vinsten rekordhög"... "följer inte konsensus".0 

Industrivärden varnar för överhettad ekonomi

"Klassiska tecken".. Investmentbolaget som äger halva Sverige varnar för härdsmälta inom kort.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0