Tobias Hübinette under torsdagens undervisning i den nya kursen "Feministisk postkolonialism och kritiska rasstudier".

Expo-grundaren håller Sveriges första kurs i "kritiska rasstudier"

Publicerad 4 oktober 2020 kl 16.30

Du betalar. Karlstads universitet håller nu den första svenska högskolekursen i kritiska vithetsstudier – en vänsterextrem ideologi som går ut på att alla vita människor är rasister.

Gilla artikeln på Facebook

En av dem som undervisar i den nya kursen är vänsterextrema Expos grundare Tobias Hübinette.

"Undervisade idag på den första svenska högskolekursen som explicit handlar om ras och vithet – d v s Feministisk postkolonialism och kritiska rasstudier som ges av Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet och jag måste erkänna att det faktiskt kändes lite historiskt", skrev Hübinette på Twitter i torsdags.

Enligt Karlstads universitets kursplan är syftet med den nya kursen att "uppmuntra studentens självständiga tänkande om relationen mellan nordisk kolonialism, nybyggarkolonialism (settler colonialism), och rasialiserat förtryck i relation till sociala kategorier såsom kön, ras, etnicitet och religion".

I litteraturlistan ingår texter som Tobias Hübinette själv har skrivit.

Så kallade kritiska rasstudier har nyligen fått stor uppmärksamhet i USA. Detta efter att president Donald Trump stoppat kurser i det vänsterextrema ämnet för anställda vid federala myndigheter.

Det har tidigare uppmärksammats hur vita myndighetsanställda i USA under förnedrande former tvingats medge sin påstådda rasistiska "skuld" och lära sig att rabbla mantran som att "i princip alla vita människor bidrar till rasism". Russ Vought, chef för Vita husets förvaltnings- och budgetbyrå, kallar kurserna för "skattefinansierade indoktrineringsutbildningar som bidrar till splittring och rasism".


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

C svänger om fotboja

Majoritet i riksdagen för nya regler. Lämnade motion till justitieutskottet.0 

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0