Tobias Hübinette under torsdagens undervisning i den nya kursen "Feministisk postkolonialism och kritiska rasstudier".

Expo-grundaren håller Sveriges första kurs i "kritiska rasstudier"

Publicerad 4 oktober 2020 kl 16.30

Du betalar. Karlstads universitet håller nu den första svenska högskolekursen i kritiska vithetsstudier – en vänsterextrem ideologi som går ut på att alla vita människor är rasister.

Gilla artikeln på Facebook

En av dem som undervisar i den nya kursen är vänsterextrema Expos grundare Tobias Hübinette.

"Undervisade idag på den första svenska högskolekursen som explicit handlar om ras och vithet – d v s Feministisk postkolonialism och kritiska rasstudier som ges av Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet och jag måste erkänna att det faktiskt kändes lite historiskt", skrev Hübinette på Twitter i torsdags.

Enligt Karlstads universitets kursplan är syftet med den nya kursen att "uppmuntra studentens självständiga tänkande om relationen mellan nordisk kolonialism, nybyggarkolonialism (settler colonialism), och rasialiserat förtryck i relation till sociala kategorier såsom kön, ras, etnicitet och religion".

I litteraturlistan ingår texter som Tobias Hübinette själv har skrivit.

Så kallade kritiska rasstudier har nyligen fått stor uppmärksamhet i USA. Detta efter att president Donald Trump stoppat kurser i det vänsterextrema ämnet för anställda vid federala myndigheter.

Det har tidigare uppmärksammats hur vita myndighetsanställda i USA under förnedrande former tvingats medge sin påstådda rasistiska "skuld" och lära sig att rabbla mantran som att "i princip alla vita människor bidrar till rasism". Russ Vought, chef för Vita husets förvaltnings- och budgetbyrå, kallar kurserna för "skattefinansierade indoktrineringsutbildningar som bidrar till splittring och rasism".


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Ekonominyheter

Hyresgästföreningen-chef gjorde villaklipp

Lyxvillan snart värd 10 miljoner kronor.. Samtidigt får Pedram Kouchakpour nästan en miljon i årslön från Hyresgästföreningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Du betalar

Vetenskap

Rymdbolag satte nytt satellitrekord. 143 satelliter skickades upp på en och samma raket.0 

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0