PATRIARKALT OCH NORDISKT. "Grumliga politiska strömningar", menar experter.
KoS

Expressen: Bok om vedklyvning rasistisk

Publicerad 11 mars 2013 kl 02.48

Kulturnyheter.Det är inte bara Astrid Lindgrens böcker och Kalle Ankas Jul som är uttryck för rasism. Även Lars Myttings populära bok om vedklyvning kritiseras nu för "politisk grumlighet" och för att flörta med konservativa och invandringskritiska strömningar.

Gilla artikeln på Facebook

Det är boken "Ved: allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ", skriven av norrmannen Lars Mytting, som blivit föremål för kritik.

"Några bedömare pekar på att framgången för hans bok kan hänga samman med grumliga politiska strömningar i tiden. Vedhuggning är ju en utpräglad manlig syssla och vednostalgin går tillbaka till gamla urnordiska seder", skriver vänsterliberala Expressen.

Jonas Engman är genusvetare på Nordiska museet och han anser att boken är ett hot mot jämställdheten och integrationen av invandrare.

–– Det är inte oproblematiskt att det skapas bastioner som står i strid med ideal om jämställdhet och integration, säger Jonas Engman till Expressen.

–– Det handlar om ett slags nostalgi över ett svunnet bondesamhälle och det svenska folkhemmet. Vi hyllar föreställningen om ursprungs­samhällen som självförsörjande, fortsätter han.

Engman, som är aktuell med ett forskningsprojekt om "fredagsmys", menar att nordisk ved i sig är samhällsskadligt.

–– Det här är nordisk ved, det är grejen. Vi tror att vi vill släppa in alla och bli jämställda, men jag är övertygad om att det finns djupa konservativa värderingar som vi inte vill se.

Trots den liberala kritiken återfinns boken på topplistorna i både Sverige och Norge. Totalt har det sålts 200 000 exemplar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Kulturnyheter

"Helt nedbrunnen." Branden misstänks vara anlagd och utreds som grov skadegörelse.0 

"Chernobyl" nu högst rankade tv-serien någonsin

Har 9,7 av 10 i snittbetyg.. Svenske Johan Renck regisserade HBO:s dundersuccé.0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Snubbelstenar ska minna om rasism. Stockholm får sina första stenar.0