USA:s presidentval 2024

Fake news att Trump hotar med "blodbad" om han förlorar valet

Publicerad 18 mars 2024 kl 11.13

Utrikes. En lång rad medier – även svenska – har tagit en kommentar från Donald Trump ur sin kontext för att framställa det som att han hotar att ställa till med "ett blodbad" om han förlorar valet. I själva verket pratade presidentkandidaten om konsekvenserna för bilindustrin.

Dela artikeln

"Trump hotar med 'blodbad' – om han förlorar valet", lyder en rubrik i Expressen som liknar ett mycket stort antal andra artiklar som publicerats i västerländska medier.

Bakgrunden är att Trump i ett tal varnat för "ett blodbad för hela landet".

Läsaren ges intrycket att han sagt detta som ett hot om politiskt våld vid en valförlust. Expressen citerar exempelvis James Singer, talesperson för president Joe Bidens kampanj, som uppges ha reagerat "direkt på det våldsamma budskapet i talet".

– Detta är vem Donald Trump är. En förlorare som får stryk med sju miljoner röster och i stället för att försöka nå en bredare publik satsar han ännu hårdare på hot om politiskt våld, säger Singer.

– Han vill ha ett nytt 6 januari, men det amerikanska folket kommer att ge honom en ny valförlust i november. De kommer att fortsätta avvisa hans extremism, förkärlek till våld och hans törst efter hämnd.

Lyssnar man kommentaren i dess kontext framgår det dock att Donald Trump inte alla hotade ställa till med något blodbad. Istället syftade han på att det riskerar att bli "ett blodbad" för bilindustrin med Joe Bidens politik, vilket är väldigt tydligt:


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.