Folkutbytet

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Publicerad 18 april 2021 kl 07.26

Vetenskap. Om den nuvarande nivån på invandringen fortsätter kommer svenskarna kommer att bli en minoritet i Sverige inom 45 år. Sedan kommer det gå snabbt utför, enligt en finsk forskare som räknat på det hela.

Gilla artikeln på Facebook

"Riksdagen beslutade enhälligt 1975 att Sverige är ett mångkulturellt land. Vid den tiden var mer än 40 procent av invandrarna mina landsmän, finländare. Situationen har förändrats: år 2019 var 88 procent av nettoinvandrarna icke-västerlänningar och 52 procent var muslimer."

Så skriver Kyösti Tarvainen, docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors, i en artikel i Folkbladet.

I en studie som publicerats i Bulletin of Geography har Tarvainen använt sig av en demografisk standardmetod, den så kallade kohort-komponent-metoden, för att räkna ut när svenskarna blir en minoritet.

"Enligt denna exakta metod kommer de etniska svenskarna att vara en minoritet 2065 med oförändrad invandring", skriver han.

Enligt samma beräkning kommer det att finnas lika många muslimer som etniska svenskar i Sverige år 2100.

När svenskarna blir minoritet kommer den demografiska förändringen "sannolikt att öka ytterligare eftersom en majoritet av människor med utländsk bakgrund kommer att underlätta invandringen för den egna folkgruppen", skriver Kyösti Tarvainen och fortsätter:

"Framstående svenska ingenjörer och affärsmän kommer att se till att den svenska ekonomin inte kollapsar. Men det svenska samhället och kulturen kommer att förlora sin ledande ställning. Denna demografiska utveckling kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar i invandringspolitiken. Vi befinner oss i en historiskt unik situation, och vi nordbor måste börja diskutera invandringen och bevarandet av våra nationalstater."


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0