Folkutbytet

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Publicerad 18 april 2021 kl 07.26

Vetenskap. Om den nuvarande nivån på invandringen fortsätter kommer svenskarna kommer att bli en minoritet i Sverige inom 45 år. Sedan kommer det gå snabbt utför, enligt en finsk forskare som räknat på det hela.

Dela artikeln

"Riksdagen beslutade enhälligt 1975 att Sverige är ett mångkulturellt land. Vid den tiden var mer än 40 procent av invandrarna mina landsmän, finländare. Situationen har förändrats: år 2019 var 88 procent av nettoinvandrarna icke-västerlänningar och 52 procent var muslimer."

Så skriver Kyösti Tarvainen, docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors, i en artikel i Folkbladet.

I en studie som publicerats i Bulletin of Geography har Tarvainen använt sig av en demografisk standardmetod, den så kallade kohort-komponent-metoden, för att räkna ut när svenskarna blir en minoritet.

"Enligt denna exakta metod kommer de etniska svenskarna att vara en minoritet 2065 med oförändrad invandring", skriver han.

Enligt samma beräkning kommer det att finnas lika många muslimer som etniska svenskar i Sverige år 2100.

När svenskarna blir minoritet kommer den demografiska förändringen "sannolikt att öka ytterligare eftersom en majoritet av människor med utländsk bakgrund kommer att underlätta invandringen för den egna folkgruppen", skriver Kyösti Tarvainen och fortsätter:

"Framstående svenska ingenjörer och affärsmän kommer att se till att den svenska ekonomin inte kollapsar. Men det svenska samhället och kulturen kommer att förlora sin ledande ställning. Denna demografiska utveckling kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar i invandringspolitiken. Vi befinner oss i en historiskt unik situation, och vi nordbor måste börja diskutera invandringen och bevarandet av våra nationalstater."


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Vetenskap

Mätningarna visar. Mellan 10.000 och 50.000 ton metan tros ha blivit kvar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull

"Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.. "Nu är vi rustade för att göra en avgörande insats för den europeiska forskningen."0 

De flesta kläder hamnar i soporna

Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.. Mycket liten andel av inköpen är begagnade kläder.0 

Färre unga vuxna får antidepressiva

Avbrott i kraftiga ökningen.. "För tidigt att säga om utvecklingen håller i sig."0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0