Asylbränderna
Arkivbild.

Flyktingbarn döms för att ha försökt bränna ned asylboende

Publicerad 26 december 2016 kl 16.16
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Ett flyktingbarn från Afghanistan har dömts för mordbrand sedan han försökt bränna ned det asylboende han bodde på.

Gilla artikeln på Facebook

Händelsen inträffar den 10 oktober i år. Flykting­barnet, som enligt sin asylansökan är 17 år, tänder eld på en bunt tidningar, ett fårskinn och en tvättkorg inne på sitt rum på Åbygården i skånska Anderslöv. Gården används som asylboende för så kallade ensam­kommande flykting­barn.

"Branden innebar fara för andras liv och hälsa och fara för omfattande förstörelse av andras egendom", skriver domstolen i sin dom som i sin tur refererar Räddnings­tjänstens utredning.

Som väl är upptäcks branden snabbt av personalen och när brandkåren kommer fram har de redan hunnit släcka den.

– Hade inte någon agerat så hade det varit spridningsrisk. Det är en stor fastighet där ett flertal personer bor, berättar insats­chefen Martin von Gertten för Trelleborgs Allehanda.

Straffet för 17-åringen blir ungdomsvård där han två gånger i veckan ska få gå i samtalsterapi för att lära sig att "hantera sin aggression" och "förmedla sina känslor i olika situationer".

HVB-hemmet Åbygården, som har plats för 12 flyktingbarn, har tidigare uppmärksammats medialt. I september i år hittades en av de pojkar som bor på asylboendet mördat på Östra Kyrkogården i Malmö. Tre unga män sitter just nu häktade för delaktighet i det mordet.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0