Asylbränderna
Arkivbild.

Flyktingbarn döms för att ha försökt bränna ned asylboende

Publicerad 26 december 2016 kl 16.16
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Ett flyktingbarn från Afghanistan har dömts för mordbrand sedan han försökt bränna ned det asylboende han bodde på.

Gilla artikeln på Facebook

Händelsen inträffar den 10 oktober i år. Flykting­barnet, som enligt sin asylansökan är 17 år, tänder eld på en bunt tidningar, ett fårskinn och en tvättkorg inne på sitt rum på Åbygården i skånska Anderslöv. Gården används som asylboende för så kallade ensam­kommande flykting­barn.

"Branden innebar fara för andras liv och hälsa och fara för omfattande förstörelse av andras egendom", skriver domstolen i sin dom som i sin tur refererar Räddnings­tjänstens utredning.

Som väl är upptäcks branden snabbt av personalen och när brandkåren kommer fram har de redan hunnit släcka den.

– Hade inte någon agerat så hade det varit spridningsrisk. Det är en stor fastighet där ett flertal personer bor, berättar insats­chefen Martin von Gertten för Trelleborgs Allehanda.

Straffet för 17-åringen blir ungdomsvård där han två gånger i veckan ska få gå i samtalsterapi för att lära sig att "hantera sin aggression" och "förmedla sina känslor i olika situationer".

HVB-hemmet Åbygården, som har plats för 12 flyktingbarn, har tidigare uppmärksammats medialt. I september i år hittades en av de pojkar som bor på asylboendet mördat på Östra Kyrkogården i Malmö. Tre unga män sitter just nu häktade för delaktighet i det mordet.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Vaccinera inte unga och friska"

28 läkare och forskare varnar för biverkningar. "Vi upprepar de ödesdigra misstagen från vaccinationen mot svininfluensan".0 

Ekonominyheter

Reinfeldt blir lobbyist för oljeindustrin

Kritiserade politikern tar över "Drivkraft Sverige".. Hans "stora beslutsamhet och kunskap" ska hjälpa branschen, enligt honom själv.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Medeltida mur rasade – då hittades antik staty. Kejsar Augustus bland rasmassorna.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus