19-åringen försökte få bussen att krascha ned i vattnet.

Tog tag i ratten och försökte få buss att köra av Ölandsbron – utvisas inte

Publicerad 2 oktober 2016 kl 10.10
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En 19-årig man från Afghanistan dömdes under veckan till villkorlig dom och dagsböter sedan han tagit tag i ratten på en buss på väg över Ölandsbron för att tvinga chauffören att köra av bron och ned i vattnet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid elvatiden kvällen den 13 november förra året som buss 404 avgick från Färjestaden på Öland för färd mot Kalmar. Bakom ratten satt en 56-årig busschaufför som kört buss i 30 år.

Ombord på bussen fanns bland annat några svenska ungdomar samt ett gäng invandrare. Ett av dem hade inte haft biljett när han klev på och hade då bråkat om det. Till slut löste sig konflikten när en av hans kompisar köpte en SMS-biljett åt honom.

När bussen var mitt ute på Ölandsbron, på högbrodelen, märkte chauffören hur någon kom bakifrån. Det var den 19-årige mannen som plötsligt slet tag i ratten och försökte ta kontroll över bussen.

Medan chauffören utkämpade en kamp mellan liv och död med 19-åringen krängde bussen fram och tillbaka över vägen och var ömsom i mötande körfält, ömsom bara centimeter ifrån att köra in i räcket. Chauffören misstänker att 19-åringen försökte ta sitt liv.

Busschauffören "var mycket rädd för att de skulle köra av bron och hamna i vattnet. Med hänsyn till bussens tyngd tror han att bussen hade forcerat räcket", står att läsa i domen.

Flera av passagerarna ingrep och lyckades övermanna den 19-årige afghanen och höll därefter fast honom till bussen var i säkerhet och polisen kunde gripa honom. Händelsen har satt djupa spår hos chauffören:

"Under sina 30 år i buss­branschen har aldrig varit så här rädd. Det var särskilt obehagligt eftersom händelsen inträffade på Ölands­bron. Det var ett kort händelse­förlopp, men för honom kändes det som en evighet. Han har mått dåligt efter händelsen och under fem-sex månader fick han köra andra linjer, som inte går över Ölands­bron", står det i domen.

Under den gångna veckan föll domen mot 19-åringen. Han dömdes för framkallande av fara för annan, skadegörelse, våldsamt motstånd samt ringa narkotikabrott. Straffet blev emellertid milt för afghanen som försökt döda sig själv och ytterligare sju personer; villkorlig dom och 3.000 kronor i böter. Trots att han inte är svensk medborgare dömdes han inte till utvisning.

Artikeln är rättad. 19-åringen räknas inte som flyktingbarn.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.