Forskare: Allt viktigare äta rött kött

Publicerad 8 januari 2020 kl 12.31

Vetenskap. Trenden med vegansk mat och dieter utan rött kött kan bli allt farligare. Växter får nämligen allt sämre näringsvärden, enligt forskare.

Gilla artikeln på Facebook

Alice Stanton, professor i kardiovaskulär farmakologi vid Royal College of Surgeons i Irland, säger enligt The Guardian att näringsnivåerna i växter sjunker eftersom jordbrukarna försökte möta en efterfrågan på billig mat.

– Växtbaserade livsmedel har sett en minskning av vitaminer och viktiga elektrolyter med upp till 50 procent under de senaste 50 åren på grund av att det genetiska urvalet görs för att främja stora volym och enhetlighet i form och utseende, så att produkterna ser bra ut i hyllorna. Något urval på basis av näringsinnehåll görs inte, säger Stanton.

Stanton förklarar att hon inte är emot veganism eller vegetarianism i sig.

– Det är möjligt att få en balanserad diet med vegetarianism. Det är lite mer utmanande men ändå möjligt med veganism. Men det kräver mycket kunskap och ansträngning, vilket man inte ser hos majoriteten av befolkningen. Människor har inte tid att investera i att få en verkligt balanserad diet med en rad växtbaserade livsmedel.

Hon uppger sig vara orolig över att minskad konsumtion av rött kött beskrivs som en lösning på det så kallade klimathotet. Att äta rött kött med måtta skyddar mot hjärtattacker, stroke och cancer, medan näringsämnena i rött kött är mycket viktiga för barn under de första tre åren av livet, säger Alice Stanton.

I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket i sina kostråd att man bara ska äta 500 gram rött kött i veckan eftersom man annars påstås riskerar cancer – något som har väckt kritik. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt.

En studie som Fria Tider uppmärksammade i november visade dock att det bara ger knappt mätbara hälsofördelar att sluta äta charkuterikött, och för icke-processat rött kött är det tveksamt om det finns några hälsovinster alls.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

KI-professorn: "De för oss mot en katastrof". Slår larm i The Guardian.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0