Forskare: Allt viktigare äta rött kött

Publicerad 8 januari 2020 kl 12.31

Vetenskap. Trenden med vegansk mat och dieter utan rött kött kan bli allt farligare. Växter får nämligen allt sämre näringsvärden, enligt forskare.

Gilla artikeln på Facebook

Alice Stanton, professor i kardiovaskulär farmakologi vid Royal College of Surgeons i Irland, säger enligt The Guardian att näringsnivåerna i växter sjunker eftersom jordbrukarna försökte möta en efterfrågan på billig mat.

– Växtbaserade livsmedel har sett en minskning av vitaminer och viktiga elektrolyter med upp till 50 procent under de senaste 50 åren på grund av att det genetiska urvalet görs för att främja stora volym och enhetlighet i form och utseende, så att produkterna ser bra ut i hyllorna. Något urval på basis av näringsinnehåll görs inte, säger Stanton.

Stanton förklarar att hon inte är emot veganism eller vegetarianism i sig.

– Det är möjligt att få en balanserad diet med vegetarianism. Det är lite mer utmanande men ändå möjligt med veganism. Men det kräver mycket kunskap och ansträngning, vilket man inte ser hos majoriteten av befolkningen. Människor har inte tid att investera i att få en verkligt balanserad diet med en rad växtbaserade livsmedel.

Hon uppger sig vara orolig över att minskad konsumtion av rött kött beskrivs som en lösning på det så kallade klimathotet. Att äta rött kött med måtta skyddar mot hjärtattacker, stroke och cancer, medan näringsämnena i rött kött är mycket viktiga för barn under de första tre åren av livet, säger Alice Stanton.

I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket i sina kostråd att man bara ska äta 500 gram rött kött i veckan eftersom man annars påstås riskerar cancer – något som har väckt kritik. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt.

En studie som Fria Tider uppmärksammade i november visade dock att det bara ger knappt mätbara hälsofördelar att sluta äta charkuterikött, och för icke-processat rött kött är det tveksamt om det finns några hälsovinster alls.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig

Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.. Ljuset når jorden precis i tid för att ny teknik ska kunna dokumentera förloppet på film.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos

Inte förberedda när betalsystemen kraschar.. Swedbanks senaste it-haveri ger en liten försmak, enligt forskare.0 Plus

Svenska läkare transplanterade livmoder från död kvinna

Första gången någonsin.. Kvinna i 30-årsåldern har fått livmoder från avliden.0 

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0