Alice Stanton, professor i kardiovaskulär farmakologi vid Royal College of Surgeons i Irland, säger enligt The Guardian att näringsnivåerna i växter sjunker eftersom jordbrukarna försökte möta en efterfrågan på billig mat.
– Växtbaserade livsmedel har sett en minskning av vitaminer och viktiga elektrolyter med upp till 50 procent under de senaste 50 åren på grund av att det genetiska urvalet görs för att främja stora volym och enhetlighet i form och utseende, så att produkterna ser bra ut i hyllorna. Något urval på basis av näringsinnehåll görs inte, säger Stanton.
Stanton förklarar att hon inte är emot veganism eller vegetarianism i sig.
– Det är möjligt att få en balanserad diet med vegetarianism. Det är lite mer utmanande men ändå möjligt med veganism. Men det kräver mycket kunskap och ansträngning, vilket man inte ser hos majoriteten av befolkningen. Människor har inte tid att investera i att få en verkligt balanserad diet med en rad växtbaserade livsmedel.
Hon uppger sig vara orolig över att minskad konsumtion av rött kött beskrivs som en lösning på det så kallade klimathotet. Att äta rött kött med måtta skyddar mot hjärtattacker, stroke och cancer, medan näringsämnena i rött kött är mycket viktiga för barn under de första tre åren av livet, säger Alice Stanton.
I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket i sina kostråd att man bara ska äta 500 gram rött kött i veckan eftersom man annars påstås riskerar cancer – något som har väckt kritik. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt.
En studie som Fria Tider uppmärksammade i november visade dock att det bara ger knappt mätbara hälsofördelar att sluta äta charkuterikött, och för icke-processat rött kött är det tveksamt om det finns några hälsovinster alls.