Människans natur
Simone Parisi/CC-BY-NC-ND

Forskning: Mångfald skadar samhället

Publicerad 20 november 2013 kl 13.05

Mångfald."Lika barn leka bäst", lyder ett välkänt ordspråk – och mycket tyder på att det stämmer väl överens med verkligheten. Ett nytt amerikanskt forskningsprojekt visar att etnisk mångfald och social sammanhållning står i rakt motsatsförhållande till varandra. Bostadsområden som är homogena eller kraftigt segregerade lyckas i princip alltid bättre än områden som präglas av mångfald.

Gilla artikeln på Facebook

I den nya undersökningen har forskare från Michigan State University använt sig av avancerade modeller som visar det negativa sambandet mellan mångfald och gemenskap.

Modellerna utgår från begreppsparet "proximitet" och "homofili" - det vill säga människors benägenhet att ty sig till andra som å ena sidan liknar de själva, och å andra sidan finns i deras närhet.

Och efter miljontals datorsimuleringar är huvudresultatet av studien tydligt: Ju mer blandat och integrerat ett samhälle eller område är, desto lägre kommer den sociala sammanhållningen att vara. Och ju mer homogent och segregerat det är, desto större blir sammanhållningen och känslan av gemenskap.

Den integration som ofta påtvingas från politiskt håll är inte bara hopplös utan motverkar dessutom "skapandet av täta personliga nätverk som är nödvändiga för att skapa en känsla av gemenskap", skriver forskarna.

Zachary Neal, som är en av författarna till studien, säger till theatlanticcities.com att för att mångfald ska fungera så krävs segregering. Exempelvis kan man tänka sig en stad där många olika grupper lever men håller sig till sina egna segregerade bostadsområden.

Samma sak gäller på global nivå - särpräglade och homogena nationer bäddar för en fredlig värld.

- En segregerad värld skulle ha större sammanhållning och en mindre segregerad värld skulle vara mindre sammanhållen, säger Zachary Neal.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Mångfald

Nordens sociala tillit en guldgruva – som hotas av utomeuropeisk invandring

Den sociala tilliten i Norden är en unik "guldgruva", visar ny rapport.. Samtidigt är tilliten särskilt låg bland människor som kommer från utomeuropeiska länder.0 

Studie: Svenskar flyr när tredje världen flyttar in

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning.. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Kognitiva skillnader störst i Sverige

Sverige sämst på att lära invandrare läsa.. Skillnaden i läskunnighet mellan infödda och invandrare är större i Sverige än i något annat industriland.5 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0