Abo Raad.

Gävleimamen utvisas – efter 23 år i Sverige

Publicerad 12 juni 2019 kl 16.11

Inrikes. Migrationsverket har beslutat att utvisa den uppmärksammade Gävleimamen Abo Raad efter en insats från Säpo. Det rapporterar Gefle Dagblad på onsdagen. Även Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska utvisas.

Gilla artikeln på Facebook

Säpo har använt sig av lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, och omhändertog i slutet av april Abo Raad och hans 34-årige son Raad Al-Duhan.

Lagen, som sällan har använts tidigare, ger Säpo möjlighet att omhänderta personer som de bedömer utgöra akuta hot mot rikets säkerhet och begära att de ska utvisas. Och nu har Migrationsverket fattat beslut om utvisning av Abo Raad.

Raab, som kommer från Irak, kom till Sverige 1996 och fick permanent uppehållstillstånd året därpå. Hans familj har tidigare sagt att en utvisning till Irak skulle innebära en ”garanterad dödsdom” för honom.

Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska också utvisas, enligt beslut från Migrationsverket. Även han har tidigare satts i förvar av Säpo.

Säpochefen Klas Friberg sade i ett uttalande på tisdagen att myndigheten kommer att använda LSU för att utvisa invandrare i syfte att komma åt den växande extremismen.

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige, sade Klas Friberg.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kamelryttare bakom motorsågsattack i Kungsbacka

Stormade in på bar i Kungsbacka med motorsåg i full gång. Misshandlade tidigare hotellpersonal i Turkiet – ridande på kamel.0 

Ekonominyheter

Hyresgästföreningen-chef gjorde villaklipp

Lyxvillan snart värd 10 miljoner kronor.. Samtidigt får Pedram Kouchakpour nästan en miljon i årslön från Hyresgästföreningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Rymdbolag satte nytt satellitrekord. 143 satelliter skickades upp på en och samma raket.0 

Forskare kräver omedelbart 5G-stopp: "Kan skada hälsan". Tunga kravet – efter cancerlarmen.0 Plus

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0