Abo Raad.

Gävleimamen utvisas – efter 23 år i Sverige

Publicerad 12 juni 2019 kl 16.11

Inrikes. Migrationsverket har beslutat att utvisa den uppmärksammade Gävleimamen Abo Raad efter en insats från Säpo. Det rapporterar Gefle Dagblad på onsdagen. Även Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska utvisas.

Gilla artikeln på Facebook

Säpo har använt sig av lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, och omhändertog i slutet av april Abo Raad och hans 34-årige son Raad Al-Duhan.

Lagen, som sällan har använts tidigare, ger Säpo möjlighet att omhänderta personer som de bedömer utgöra akuta hot mot rikets säkerhet och begära att de ska utvisas. Och nu har Migrationsverket fattat beslut om utvisning av Abo Raad.

Raab, som kommer från Irak, kom till Sverige 1996 och fick permanent uppehållstillstånd året därpå. Hans familj har tidigare sagt att en utvisning till Irak skulle innebära en ”garanterad dödsdom” för honom.

Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska också utvisas, enligt beslut från Migrationsverket. Även han har tidigare satts i förvar av Säpo.

Säpochefen Klas Friberg sade i ett uttalande på tisdagen att myndigheten kommer att använda LSU för att utvisa invandrare i syfte att komma åt den växande extremismen.

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige, sade Klas Friberg.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0