Abo Raad.

Gävleimamen utvisas – efter 23 år i Sverige

Publicerad 12 juni 2019 kl 16.11

Inrikes. Migrationsverket har beslutat att utvisa den uppmärksammade Gävleimamen Abo Raad efter en insats från Säpo. Det rapporterar Gefle Dagblad på onsdagen. Även Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska utvisas.

Gilla artikeln på Facebook

Säpo har använt sig av lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, och omhändertog i slutet av april Abo Raad och hans 34-årige son Raad Al-Duhan.

Lagen, som sällan har använts tidigare, ger Säpo möjlighet att omhänderta personer som de bedömer utgöra akuta hot mot rikets säkerhet och begära att de ska utvisas. Och nu har Migrationsverket fattat beslut om utvisning av Abo Raad.

Raab, som kommer från Irak, kom till Sverige 1996 och fick permanent uppehållstillstånd året därpå. Hans familj har tidigare sagt att en utvisning till Irak skulle innebära en ”garanterad dödsdom” för honom.

Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska också utvisas, enligt beslut från Migrationsverket. Även han har tidigare satts i förvar av Säpo.

Säpochefen Klas Friberg sade i ett uttalande på tisdagen att myndigheten kommer att använda LSU för att utvisa invandrare i syfte att komma åt den växande extremismen.

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige, sade Klas Friberg.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus