Nätcensuren
Anna Wikland (inringad) umgås med Annie Lööf och fungerar som rådgivare åt Anna König Jerlmyr (längst till höger).

Googlechefens täta band till svenska etablissemanget

Publicerad 27 december 2020 kl 13.59

Inrikes. Googles Sverigechef Anna Wikland, som ansvarar för censuren av den oppositionella Youtube-kanalen Swebb-tv, umgås frekvent med svenska toppolitiker på vänsterkanten. Hon arbetar även som rådgivare åt Stockholms vänsterliberala finansborgarråd Anna König Jerlmyr, som har uttryckt önskemål om att censurera invandringskritiker, rapporterar Katerina Magasin.

Gilla artikeln på Facebook

Hundratals timmars material försvann i ett ögonblick när Google i onsdags av permanent stängde av Swebb-tv, som var Sveriges sannolikt populäraste oppositionella Youtube-konto med miljontals visningar i månaden.

Efter censuren har de märkliga banden mellan Google och Sveriges politiska etablissemang uppmärksammats. Regeringen har gett det amerikanska storföretaget tillstånd att närmast skattefritt hårt anstränga det svenska elnätet med gigantiska serverhallar, trots att etableringen knappt skapat några jobb alls i Sverige.

Våren 2018 kallade regeringen Facebook, Google och Twitter till ett möte för att diskutera hur man bättre kunde radera politiskt innehåll som inte föll regeringen på läppen. Detta efter en påtryckningskampanj för ökad censur från ägarfamiljen Bonniers tidningar Expressen och Dagens Nyheter. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson deltog till och med själv på mötet.

Inför mötet hade Google skickat ett brev till regeringen där man förklarade hur man hade bekämpat alternativmedie­projektet Granskning Sverige genom censur och blockering under året.

Googles Sverigechef Anna Wikland har i dagarna själv hamnat i blickfånget, och på sociala medier sprids bilder som visar hur hon frotterar sig med toppolitiker som Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Googlechefen har gjort sitt Instagramkonto privat så att bilderna inte kan ses av allmänheten.

Enligt Katerina Magasin finns även en tydlig koppling till Moderaterna, via Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), som tillhör partiets mer vänsterliberala Reinfeldtfalang och i mitten av december anklagades för att ha efterforskat källor på kansliet i stadshuset. Anna Wikland uppger själv på sin Linkedin-sida att hon sedan i april 2019 ingår i toppolitikerns "Advisory Council".

Samma månad, i april förra året, hade Anna Wikland och Anna König Jerlmyr tillsammans medverkat på en Techmässa i Stockholmsghettot Tensta anordnad av Google. Där talade Wikland bland annat om behovet av att "rusta oss med digital kompetens för att klara den framtid vi står inför".

"Wiklands arvode för detta prestigefyllda uppdrag, nämligen att coacha elitmoderaten König Jerlmyr om hur man bäst kan tysta uppstudsiga medborgare och rent allmänt navigerar i det digitala landskapet bekostas givetvis av skattebetalarna", skriver Katerina Magasin.

Anna Wikland har enligt Katerina Magasin även synts med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, bland annat under Almedalsveckan år 2018, då hon medverkade på en "session" om "vår digitala framtid" tillsammans med Kristersson och Googles chef för Europa och Mellanöstern, Matt Brittin.

Toppmoderaten Anna König Jerlmyr väckte uppmärksamhet i september när hon förklarade att det invandringskritiska danska partiet Stram Kurs var "vedervärdigt" och inte välkommet i Stockholm.

– Vi behöver få klarhet i sådana här provokatörer som medvetet kommer för att skapa upplopp och kaos i Sverige. De här åsikterna är inte välkomna här. Men vi ska visa att det är värme, medmänsklighet, öppenhet och tolerans som gäller i vår stad, sade hon till Expressen.

Anna Wikland har inte personligen velat svara på frågor om censuren av Swebb-tv utan har istället via ombud hänvisat till Youtubes så kallade riktlinjer.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.