Skogsbränderna i Sverige
Nedslagsplatsen vid skogsvägen på skjutfältet inspekteras.

Här bombar Jas-planet skogen i Älvdalen

Scrolla ned för video

Publicerad 25 juli 2018 kl 15.20

Inrikes. Försvarsmakten testar nu en okonventionell metod för att få bukt med skogsbränderna. Ett Jas-plan släppte tidigare idag en bomb över branden vid Älvdalens skjutfält.
– Bomben träffade exakt där den skulle och det preliminära resultatet är än så länge gott, säger Anders Persson, produktionschef på flygvapenavdelningen.

Gilla artikeln på Facebook

Skogsbranden på Älvdalens skjutfält vid Trängslet är inne på sin trettonde dag och räddningsledningen har analyserat flera tänkbara släckningsmetoder.

Försvarsmakten fick därför tidigare i veckan en stödbegäran från räddningsledaren i Älvdalen om att begränsa branden med hjälp av tryckvåg och sprängkraft .

På begäran av Räddningstjänsten genomfördes försöket med bombfällning runt klockan 12 på onsdagen.

– Syret från branden kan tas bort med hjälp av en bomb och i det här fallet var det möjligt att prova då branden är på ett skjutfält. Vår prelimära bedömning just nu är att det här har en god verkan och kan ses som ett av verktygen i vertygslådan framöver, säger räddningsledaren Johan Szymanski i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten har tidigare använt artilleri för att släcka mindre bränder på militära skjutfält.

– Detta var ett försök att lösa ett unikt problem i ett svårtillgängligt område. Efter begäran om stöd med bombfällning bereddes frågan och vi konstaterade att ett försök kunde genomföras, säger Försvarsmaktens insatschef Urban Molin i ett pressmeddelande.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-topparna firar med champagne: "Största segern"

Efter dagens riksdagsdrama. Beskrivs som partiets största framgång någonsin.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.