Shawn Skelton skakar i en sjukhussäng efter att ha fått Modernas nya vaccin.

Tog nya vaccinet – nu har hon skakat i flera dygn

Publicerad 12 januari 2021 kl 10.42

Vetenskap. En kvinna i USA har drabbats av återkommande skakningar i hela kroppen efter att ha tagit Modernas vaccin mot covid-19, som snart börjar ges till svenskar.
"Jag är livrädd. Be för mig", skriver kvinnan på Facebook

Gilla artikeln på Facebook

Det var i början av förra veckan som vårdarbetaren Shawn Skelton från Oakland City i USA vaccinerades med Modernas nya vaccin mot covid-19.

Men något gick fel. Tre dagar efter att hon fått vaccinet började Skelton plötsligt skaka okontrollerat i hela kroppen, rapporterar Courier & Press.

"Igår fick jag spasmer i tungan och de har inte upphört. Idag har hela min kropp skakat hela dagen", skrev Skelton på Facebook i torsdags.

Hon lade samtidigt ut två filmer på sin Facebook-sida. Den ena filmen visar spasmerna i tungan. Den andra visar hur hon skakar okontrollerat i en sjukhussäng.

Skelton är inlagd på Deaconess Orthopedic Neuroscience Hospital där hon har undersökts och lämnat ett stort antal prover. Men läkarna vet inte vad som är fel med henne eller vad skakningarna beror på.

En läkare som Courier & Press har talat med, Craig Everett Haseman, säger att det är möjligt att ett nytt vaccin kan orsaka skakningar av det slag som Skelton drabbats av, men han tycker det verkar mycket osannolikt. Enligt honom är sådana skakningar inte en biverkning som man förväntar sig ska orsakas av vaccinet.

– För att orsaka okontrollerbara skakningar genom hela kroppen måste det vara något som påverkar hjärnan eller nervsystemet. Det måste orsaka någon slags neurologisk avvikelse i ryggmärgen eller hjärnan, säger han till Courier & Press.

Haseman uppger att han inte kan föreställa sig hur ett vaccin skulle kunna ge upphov till sådana skador.

Det finns emellertid exempel på att vaccin har påverkat hjärnan och nervsystemet. Vaccinet mot svininfluensan som lanserades i Sverige 2009, Pandemrix, orsakade narkolepsi eftersom det gav upphov till hjärnskador när kroppens immunförsvar började angripa vissa celler i hjärnan.

Andra läkare har spekulerat i att skakningarna som Skelton drabbats av kan bero på någon form av psykiska problem som en panikattack eller posttraumatisk stress, eller ha att göra med att hon fått en antidepressiv medicin.

Skelton ger inte mycket för de förklaringarna. Hon är övertygad om att skakningarna är en konsekvens av att hon tog vaccinet, men anser att läkarna är ovilliga att medge det. Även om biverkningar av det slaget inte har konstaterats tidigare kan ju hon vara den första som drabbats, menar hon.

– De säger hela tiden att jag är det enda fallet, men kanske är det så att jag är den enda just nu, säger hon till Courier & Press.

– Om du överväger att ta Modernas vaccin mot covid skulle jag avråda dig från det. Mitt tillstånd är dåligt. Jag blir sämre för varje dag och får ingen hjälp och inga svar. Att jag är livrädd är det minsta man kan säga, skriver Skelton på Facebook.

– Snälla be för mig, avslutar hon inlägget.

Modernas vaccin används redan i USA och kommer förmodligen att börja ges till svenskar den här veckan. Vaccineringarna med Pfizers vaccin Comirnaty har redan inletts i Sverige.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Plan krockade i luften - ingen skadad

Ett av planen gick nästan i två delar. Men båda lyckades landa i Denver utan problem.0 

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Karolinska slutar byta kön på barn. Avbryter kontroversiell hormonbehandling.0 

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus